Annons
X
Annons
X

Få chefer siktar mot utlandet

En utlandskarriär står lågt i kurs bland Sveriges chefer. Det visar en färsk undersökning. Bara 4 procent kan tänka sig karriär utomlands.

Borta bra men hemma bäst verkar vara melodin för svenska chefer. När drygt 1300 av Sveriges chefer tillika medlemmar i organisationen Ledarna fick svara på frågor om jobb och karriär var det inte utlandskarriär som stod högst i kurs. Bara 4 procent anser att en flytt utomlands är ett tänkbart alternativ.

– Jag tror att den främsta förklaringen till den låga siffran är att vi har en väl fungerande arbetsmarknad och att Sverige upplevs som ett bra land att arbeta i. Att flytta utomlands innebär samtidigt en stor förändring, inte minst om man har familj. Och inte sällan måste den ena partnern i ett förhållande kanske ge upp sin egen karriär vid en flytt. Det tror jag också spelar in, säger Johan Frisö, ledarskapsexpert på Ledarna.

I undersökningen uppger majoriteten av cheferna, 62 procent, att de vill stanna stanna kvar hos samma arbetsgivare. Var tionde chef vill byta arbetsgivare inom samma bransch medan 17 procent vill byta bransch.

Annons
X

– Vi ser ingen tydlig skillnad mellan män och kvinnor men däremot mellan olika branscher. Inom IT- och telekomsektorn verkar cheferna mest villiga att flytta utomlands, säger Johan Frisö.

Den svenska debatten har annars präglats av en oro för att vi på en alltmer globaliserad arbetsmarknad riskerar att tappa bra svenska chefer. Ledarnas resultat visar alltså en lite annan bild.

– Ja, ska man tro våra svar så är det uppenbarligen inte så att cheferna gärna flyr Sverige. Men sen tror jag att debatten framför allt kanske har rört de riktigt höga koncerncheferna, säger han.

Undersökningen genomfördes av Novus i maj i år. Totalt deltog runt 1300 svenska chefer.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X