F-kassan: Skärp lagen så vi kan kasta ut fuskarna

Bankerna bör bli skyldiga att lämna ut uppgifter när vi har starka misstankar om assistansfusk – och tröskeln för att åka ut från marknaden bör bli lägre. Det är två av våra förslag för en bättre fungerande assistansmarknad, skriver Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Under strecket
Publicerad

Ann-Marie Begler, generaldirektör för Försäkringskassan.

Foto: Bertil Ericson/TT
Annons

Assistansreformen som infördes 1994 är en av de större frihetsreformerna i modern tid. Tanken var att människor med svåra funktionsnedsättningar skulle få leva ett liv som alla andra och välja den utförare som han eller hon känner sig trygg med.

Så har det i mångt och mycket blivit. Men med assistansreformen har också en marknad vuxit fram som omsätter cirka 30 miljarder årligen. I och med marknadsreformen som innebar att nästan vem som helst kunde starta och driva ett assistansbolag så uppkom ett vinstintresse. Privata aktörer, däribland börsnoterade bolag, står i dag för nästan två tredjedelar av hela assistansmarknaden. De tre största bolagen omsätter drygt 4 miljarder kronor. Antal beviljade assistanstimmar per vecka och brukare har sedan assistansreformens införande 1994 ökat från 66,9 timmar per vecka 1994 till 127,5 timmar 2016 – en ökning med över 90 procent.

Annons
Annons
Annons