Annons
X
Annons
X

F-kassan bad om dödsdatum för sjuk

Ett skriftligt intyg med förväntat dödsdatum.

Det var vad Försäkringskassan ville ha för att en 23-årig cancersjuk man skulle få sin sjukpenning.

Den 23-årige mannen ville spendera sin sista tid i livet hemma med familjen. Men när han flyttade sin palliativa vård från sjukhuset till hemmet förlorade han sin sjukersättning, rapporterar Nyheter24.

– De tyckte inte han var sjuk nog. Bara det är galet nog, säger Julia Mjörnstedt som är generalsekreterare för organisationen Ung Cancer, till SvD.se.

När Julia Mjörnstedt kontaktades av den 23-årige mannen och fick höra om händelsen bestämde hon sig för att ringa upp Försäkringskassan och ifrågasätta beslutet.

Annons
X

– Vi tar ofta strid och frågar vad vi skulle kunna göra för att ändra beslutet. Då fick jag svaret att om vi hade kunnat få fram ett skriftligt dokument där det står vilket datum han förväntas avlida så hade det kunnat visa på allvaret, säger Julia Mjörnstedt, som reagerade starkt på kommentaren.

– Nu var det jag som fick höra det, men vad händer om man säger så rakt ut till en 23-årig kille som är sjuk? undrar hon.

Till Nyheter24 säger Försäkringskassans samordnare Cecilia Udin att det handlar om ett missförstånd, och att man nu kommit överens med familjen angående sjukpenningen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Julia Mjörnstedt är inte övertygad.

  – Om det bara är ett dumt uttalande från en person är svårt att veta men det är inte sällan det kommer upp sådana här saker som gör en så här upprörd. Problemet ligger långt mycket djupare, säger hon.

  – Det känns som att Försäkringskassan alltid försöker sminka över sina rynkor istället för att ta tag i det verkliga problemet med organisationen och människorna som jobbar där. Det måste vara en grundläggande sak att veta att man inte får säga så här.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X