Annons

F-35 kan bli omflugna innan de hunnit lyfta

Svindyrt, försenat och med för dålig prestanda. Kritiken är hård mot nya F-35 som också hyllas för allt den faktiskt kan. F-35 kan bli det helt dominerande västerländska stridsflygplanet med svenska Gripen som enda konkurrent. SvD Näringsliv har besökt Lockheed Martin, företaget bakom F-35.

Under strecket
Publicerad

Marinkårens version av F-35 har övat starter och landningar från USS Wasp.

Foto: TODD R. MCQUEEN

Enligt planerna ska Norge köpa upp emot 52 flygvapenversioner av F-35. De två första norska planen levereras under 2015 och sedan kommer ytterligare två under 2016. Dessa baseras i USA för utbildning av norska piloter. Planen som baseras i Norge levereras 2017–2024. De kommer att få sin huvudbas i Örland och en mindre operationell bas i Evenes. Den norska militären räknar med att göra en investering på 66 miljarder norska kronor i det nya systemet. Livstidskostnaden för hela systemet fram till 2054 beräknas till 248 miljarder norska kronor.

Foto: LARS MAGNE HOVTUN/FORSVARET/SCANPIX

Flygvapnets variant av F-35 sägs vara den som tappat mest i prestanda när man tvingats kompromissa med marinkårens och flottans krav.

Foto: DARIN RUSSELL

Hjälmen från Rockwell Collins beräknas kosta omkring en halv miljon dollar (3,6 miljoner kronor). På hjälmens visir visas all information upp som piloten kan behöva och som planet samlar in via radar och infraröda sensorer – allt från fientliga flygplan i närheten till hur mycket bränsle det finns kvar. Piloten kan till och med rikta in vapnen med blicken. Hjälmen är också kopplad till sex kameror som finns på utsidan av planet. De gör att piloten kan se i mörker och dimma och även se rakt ned genom golvet i cockpit.

En miljard kronor styck kostar ett F-35, om man räknar den totala utvecklings- och tillverkningskostnaden fördelat på 3 000 plan. Styckpriset blir högt till en början och faller sedan kraftigt.

Foto: DARIN RUSSELL

En version av F-35 kan landa vertikalt genom att rikta utblåset nedåt.

Foto: TODD R. MCQUEEN

Den första flygningen med ett F-35-plan gjordes i slutet av 2006. Sedan dess har flera testplan kommit till och nu har man ett hundratal plan som används vid flera baser i USA där man prövar olika funktioner och fintrimmar planet. Lockheed Martins stora sammansättningsanläggning ligger i Fort Worth, Texas, där man arbetar med att montera ihop de över 300 000 olika delar som ingår i ett F-35-plan. Det finns tillverkare i 46 av USA:s 50 delstater samt i de övriga länder som ska köpa planet. Genom att sprida tillverkningen har Lockheed Martin försäkrat sig om ett brett politiskt stöd. Direkt och indirekt beräknas arbetet med F-35 sysselsätta 120 000 personer i USA. Enligt planerna blir den amerikanska marinkåren först ut med att ta det nya planet i riktigt bruk i juli 2015.

Foto: LIZ KASZYNSKI

Amerikanska Lockheed Martin är världens största försvarsindustriföretag, före Boeing, BAE Systems, Raytheon och General Dynamics. På den här listan är svenska Saab global nummer 32. Lockheed Martin hade under förra året en försäljning på 45 miljarder kronor och gjorde en nettovinst på 3 miljarder dollar. Enligt fredsforskningsinstitutet Sipri bestod tre fjärdedelar av försäljningen av militär utrustning.

Foto: FRED CLINGERMAN

Alldeles nyligen genomfördes den första landningen på ett hangarfartyg med flottans version av F-35 när testflygaren Tony Wilson landade på USS Nimitz.

Foto: KELLY M. AGEE

**Det är faktiskt inte **så svårt alls. Jag trycker bara på en knapp på vänster sida framme i cockpit och så aktiveras funktionerna som gör att F-35 kan landa vertikalt. I rätt maklig fart närmar vi oss fartyget jag ska landa på och det dröjer inte länge förrän jag är rakt ovanför, på kanske 20 meters höjd.

Tidigare har jag hört brittiska Harrier-piloter beskriva det här som ett nervpåfrestande moment. Harrier är de där planen som kan landa vertikalt genom att man ändrar riktning på utblåset och riktar luftstrålen rakt ned.

Annons
Annons
Annons