Annons
X
Annons
X

Ivar Arpi: Extremvänstern hotar demokratin

Teleskopbatongen träffade honom i magen. Det kom plötsligt, berättar Magnus Törne för mig. Till vardags är han politisk tjänsteman på Moderaternas riksdagskansli. En kväll var han på en fest där han hälsade på en ytlig bekant. Det skulle han inte ha gjort. Vad han inte visste var att personen han hälsade på – förutom att arbeta på universitet – var aktiv inom Antifascistisk aktion (AFA). Några snabba sekunder senare hade han fått ett hårt slag med batongen i magen. Det har gett honom bestående men. Orsaken? Hans bekant i AFA visste att han var moderat.

”Din äckliga borgarhora, den dagen vi ses bör du frukta för ditt liv.” ”Det vi ska göra mot dig är bara självförsvar, äckel”, är bara ett par exempel på vad 21-åriga Svea Hasanbegovic fått höra. Varför? Jo, Svea är med i Liberala Ungdomsförbundet. Gemensamt för hoten är att de kommer från personer till vänster på den politiska kartan. Jag pratade med henne inför ett reportage om hat, hot och våld från vänster i det nya numret av Magasinet Neo. Jag pratade också med Hugo Selling, organisationssekreterare för Fria Moderata Studentförbundet, som Revolutionära fronten lurade till ett möte genom att utge sig för att vara en student från Södertörns högskola som ville intervjua honom. En annan ungdomspolitiker i ett av allianspartierna, som helst vill vara anonym, blev under kampanjen för Europaparlamentsvalet 2009 omringad av ett tjugotal vänsterextremister. Hon och en partikamrat fick kläderna sönderrivna och hår bortslitet. De var tjugo mot två.

Låter det komiskt? Det skriver Linda Westerlind, som är en av SSU:s valledare, och vikarierar som ledarskribent på Västerbottens Folkblad, att reportaget är. Komiskt eftersom jag skriver om den ”autonoma vänstern” i stället för att peka ut specifika grupper i alla fallen som tas upp. I stället för att lägga tyngdpunkten på att ungdomspolitiker hotas och misshandlas skriver en av SSU:s valledare i en ledare att hela Sverige är högerextremt och att ”liberalismen har ballat ur totalt och rasismen har tagit näst intill fascistiska former”. Ja, med den synen kanske det framstår som komiskt med våld mot ”urballade” liberaler.

Annons
X

Reaktionerna på Neo-reportaget är talande. På Twitter skriver Researchgruppen, som samarbetar med Expressen och består av bland annat gamla AFA-medlemmar, att reportaget visar att det finns sexism inom vänstern. Våldet kommenterar de däremot inte. Men hur stor roll spelar det i sammanhanget om den som slår ned dig kallar dig ”hora” eller inte?

**I samma nummer **av Magasinet Neo skriver journalisten Marika Formgren om skillnaden mellan två olika sorters demokrater: värdegrundsdemokrater och åsiktsfrihetsdemokrater. Vissa värderingar är själva grunden för demokratin, anser värdegrundsdemokrater. Därför behövs en så kallad åsiktskorridor. Många definierar dock dessa värderingar så snävt att mötesstörningar av Sverigedemokraterna inte anses vara odemokratiskt, utan tvärtom jättedemokratiskt. Man försvarar ju bara värdegrunden! Och våld från autonoma grupper som AFA och Revolutionära Fronten (RF) blir av samma skäl svårt att ta avstånd ifrån för vissa. ”[Extremvänstern] anses dela den demokratiska värdegrunden och våldet bevisar därför bara att de är desperata i sin kamp för att försvara de demokratiska värderingarna”, skriver Formgren. De som motarbetar demokratin, genom hot, våld och mötesstörningar, anser alltså själva att de försvarar demokratin. Det är denna vilja att ”försvara” demokratiska värderingar som gör att vissa i den svenska samhällsdebatten ursäktar tystande av meningsmotståndare och politiskt våld så länge det kommer från vänster.

Magnus Törne anmälde aldrig misshandeln, vilket han ångrar. I stället tog han en fika med gärningsmannen. Där fick han veta att misshandeln inte var fel. Inte egentligen. Även den demokratiska högern representerar nämligen ett samhällssystem som kan likställas med våld mot arbetarklassen, fick han förklarat för sig. Våldet är därför bara självförsvar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X