Annons

Extremistvåldet vanligare i Sverige

Sverige har mer problem med våldsam höger- och vänsterextremism än flera större europeiska länder. Våldet riktas ­ofta mot politiska motståndare. Bomben på Bryggar­gatan var ett trendbrott. Sedan dess nämns Sverige oftare i islamistisk global våldspropaganda. SvD har tittat närmare på de tre våldsbejakande ­extremistgrupper som riksdagen ska debattera i dag.

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som riksdagsledamöterna kliver upp i talarstolen inleds sista rättegångsdagen i Västmanlands tingsrätt mot fyra unga män från extremvänstern och tre från nazistiska Svenskarnas parti.

Bild 1 av 4

Bryggargatan den 11 december. Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab misslyckades med att döda andra än sig själv.

Bild 2 av 4

Första Salemmarchen hölls år 2000 efter att en 17-årig pojke i kommunen hade dödats. Högerextrema grupper arrangerar fackeltåget och flera gånger har de och motdemonstranter drabbat samman.

Bild 3 av 4

Den 6 till 8 mars 2009 spelade Sverige mot Israel i Davis cup i tennis. Den 7 mars samlade ett protesttåg cirka 6 000 deltagare. Säpo bedömde hotbilden som hög och polisinsatsen blev en av de största någonsin. En grupp demonstranter attackerade polisen med stenar, flaskor och raketer.

Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons