Annons
X
Annons
X

Extremistkontakter ska kartläggas

Polismyndigheter undersöker om det finns någon ”Europeisk tempelriddarorder” som nämns i den misstänkte massmördarens manifest.

Poliser i arbete efter explosionerna i centrala Oslo i fredags.
Poliser i arbete efter explosionerna i centrala Oslo i fredags. Foto: THOMAS WINJE ØIJORD / SCANPIX NORGE

HÖGERKONTAKTER

Europol ska sätta upp en styrka med femtio experter som ska utreda hot i Skandinavien som inte är knutna till islamism, enligt nyhetsbyrån AP, som också skriver att styrkan ska undersöka kopplingar till högerextrema nätverk i övriga Europa.

–Det är ingen tvekan om att hoten från islamistisk terror fortfarande är aktuella, men det har faktiskt förekommit varningar att (högerextrema grupper) blivit mer professionella och mer aggressiva i det sätt de attraherar andra till sin sak, säger Sören Pedersen på Europol till AP.

Som SvD kunde berätta i går så granskar svenska säkerhetspolisen det som man tror är misstänkta Anders Behring Breiviks drygt 1500 sidor långa manifest, en blandning mellan ideologiskt resonemang, dagbok och handbok i terrorism.

Annons
X

Europol har ställt en förfrågan till Rikspolisstyrelsen och det har beslutats att Sverige kommer att delta med två personer, varav en från Säpo, i gruppen.

Även brittiska Scotland Yard undersöker dokumentet, och de kopplingar som nämns till London och om han var en del av ett större nätverk som planerar att utföra liknande attacker, skriver Telegraph. Scotland Yard har blivit ombett att skicka specialister till en nya europeiska styrkan, enligt tidningen Deccan Herald

Även den holländska antiterroristmyndigheten kommer att lägga mer resurser på att undersöka hot från människor ”som den här personen i Norge”, enligt AP.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, beskriver manifestet som unikt.

  –Eftersom vi får en inblick i de mentala processerna han går igenom under sin vansinnesresa, säger han.

  Om den ”Europiska tempelriddarordern” existerar anser han blir ett uppdrag för säkerhetstjänsterna får utreda. Hittills finns inga bevis.

  –Om så är fallet – vilka är de här andra individerna bakom inläggen som han använt sig av? Det är mycket arbete att utreda, säger han.

  Inom forskningsvärlden pratar man om radikaliseringsprocess, en förklaringsmodell till varför en person blir terrorist. Aje Carlbom, doktor i socialantropologi vid Malmö högskola, är en forskare som undersökt det. Han berättar att man tittar på hur individer påverkas av ideologier och grupp.

  –Det finns ju inget entydigt svar. Men något som terrorister har gemensamt är att de i regel bryter sig bort från alla miljöer och isolerar sig, säger han.

  Alla som begår terrorhandlingar är radikala. Men alla som är radikala begår inte terrorhandlingar. Aje Carlbom beskriver det som att någonting måste få dem att tippa över.

  –Det är inte säkert att det från början var tänkt att mynna ut i det här, han kan ju ha suttit i sin ensamhet och läst konstiga saker på nätet och byggt upp det här allteftersom.

  En förklaring kan finnas i den narcissistiska personligheten. I stället för att skjuta mot den norska polisen gav han upp.

  –Det kan vara ett tecken på att han ville ha uppmärksamhet. För en klinisk narcissist måste det vara rena drömmen, säger Carlbom.

  Även Magnus Ranstorp påpekar narcissismen. Han säger också att Anders Behring Breiviks verkar ha haft en onlinepersonlighet i en egenskapad värld, där han inte ifrågasattes, som i och med dådet blir verkligt. Han ser en risk att manualen används efterföljare.

  –Det beror på reaktionerna i den extrema världen, hur det tas emot och vad reaktionerna blir. Det finns alltid en risk för cotpycateffekten. Det finns säkerligen galningar som har liknande tendenser som läser och tycker att de finns mycket idéer.

  Pusslet av Anders Behring Breivik är långt ifrån färdiglagt. Manifestet är en viktig pusselbit. Mangus Ranstorp säger att rättegången blir intressant, eftersom Behring Breivik där kommer att tvingas möta verkligheten.

  Aje Carlbom är inne på samma spår.

  –Det är oklart varför han attackerar norska socialdemokrater när han säger sig hata islam. Jag förstår det inte riktigt men hoppas att förhören med honom kan klargöra såna här saker, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Poliser i arbete efter explosionerna i centrala Oslo i fredags.

  Foto: THOMAS WINJE ØIJORD / SCANPIX NORGE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X