X
Annons
X

”Kampen står om de unga i förorterna”

Ungdomar tänder ljus för Frankrike utanför landets konsulat i Montreal, Kanada. Foto: Graham Hughes/AP

Vi måste vinna unga människors stöd för demokrati och mot extremism. Ett inkluderande samhälle är grundläggande för att motverka radikalisering. Det skriver fyra politiker från M, FP, C och KD, samtliga i Konstitutionsutskottet.

Den fria världens öppna och demokratiska samhällen är byggda på värderingar om individens frihet, ömsesidig respekt och tolerans gentemot personer med andra uppfattningar. De fruktansvärda terrordåden i Paris visar åter att det finns krafter som attackerar friheten och demokratin och som mördar urskillningslöst som en del av en extremistisk kamp. I Sverige har vi skolattacken i Trollhättan och självmordsattacken i Stockholm 2010 som exempel på våldsbejakande extremism, liksom att personer reser för att strida med terrororganisationer som IS.

En ökad radikalisering är ett hot mot allas vår trygghet. Att ensamma gärningsmän radikaliseras framför datorn eller att unga som haft en vardag i Europa med skola och läxor plötsligt begår grova brott i Syrien – eller återvänder för att mörda oskyldiga i Paris eller någon annanstans – kan aldrig tolereras. I riksdagen har vi därför föreslagit fler och skärpta åtgärder för att vässa det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Regeringens inriktning är bra, men otillräcklig.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X