Annons
Är svenska högerextremister beredda att utföra dåd likande det i nyzeeländska Christchurch? ”Ska jag vara helt ärlig så tror jag faktiskt det”, säger Hans Brun, analytiker vid Försvarshögskolan.
Är svenska högerextremister beredda att utföra dåd likande det i nyzeeländska Christchurch? ”Ska jag vara helt ärlig så tror jag faktiskt det”, säger Hans Brun, analytiker vid Försvarshögskolan. Foto: Mark Baker/AP och Claudio Bresciani/TT

80 våldsbejakande extremister i svenska fängelser – snart släpps 30

Mitt i debatten om IS-återvändare inträffar ett högerextremistiskt terrordåd med 50 döda i Nya Zeeland. Samtidigt försöker man i Sverige förstå terrorns olika ansikten – och hur den ska angripas. Av 80 våldsbejakande extremister i svenska fängelser släpps 30 fria i år.

Uppdaterad
Publicerad

Vid fredagsbönen slår gärningsmannen till mot två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. Terroristen direktsänder på Facebook hur han dödar vuxna och barn.

50 människor berövas sina liv, lika många skadas.

Grafik: Alexander Rauscher.

Bild 1 av 7

Grafik: Alexander Rauscher.

Bild 2 av 7

Integrationspolisen Ulf Boström i Göteborg är en av de som arbetar på fältet mot våldsbejakande extremism.

Foto: Thomas Johansson/TT Bild 3 av 7

Terroristexperten Hans Brun menar att det finns både likheter och olikheter mellan våldsbejakande islamister och högerextremister.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 4 av 7

Grafik: Alexander Rauscher.

Bild 5 av 7

Grafik: Alexander Rauscher.

Bild 6 av 7

Det största misstaget som Sverige begått i kampen mot våldsbejakande extremism är att ta bort kvarterspoliserna, menar integrationspolisen Ulf Boström.

Foto: Thomas Johansson/TT Bild 7 av 7