Annons
X
Annons
X

Extremism ämne på försvarskonferens

Samhällets toppar inom försvars- och säkerhetsområdet samlas i dag i Sälen för Folk och Försvars årliga, tre dagar långa rikskonferens.

Av TT
(uppdaterad)

EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) uttryckte oro för framväxande extremism och främlingsfientlighet i EU när hon talade på Folk och Försvars rikskonferens. Hon hävdade att främlingsfientliga och nationalistiska partier inte haft sådant inflytande på nationella parlament sedan andra världskriget. Malmström varnade för effekten på Europasamarbetet om sådana partier får stora framgångar i EU-valet 2014.

– Fler EU-ledare måste stå upp mot främlingsfientlighet och intolerans, sade Malmström.

– Det finns alldeles för stor tendens att fiska i grumliga vatten

Annons
X

EU-kommissionären kallade vissa länders hantering av romer för en ”skamfläck för Europa” och syftade framförallt på Ungern.

Malmström efterlyste också en EU-strategi för hur EU ska agera mot medlemsstater som bryter mot mänskliga rättigheter. I EU-fördraget finns en klausul som gör det möjligt att frysa visst samarbete med sådana länder.

– Men vad har vi fram tills vi når dit. Vi måste hitta en strategi för hur vi ska kunna kritisera varandra tuffare, sade Malmström.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – EU:s mjuka makt sägs vara bra på att påverka länder i närområdet. Det är vi duktiga på. Men när länder väl blivit medlemmar har vi inga riktiga verktyg.

  Svenskarnas oro för relationerna mellan den kristna och den muslimska världen har ökat tydligt det senaste året. Det visar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) undersökning Opinioner 2012.

  I webbundersökningen gjord av Sifo fick 1 000 personer svara på frågan: ”Om du tänker på Sverige de närmsta fem åren - hur oroande tycker du då att följande förhållanden är för oss i vårt land?”

  73 procent svarade att de är mycket eller ganska oroade över relationerna mellan den kristna och den muslimska världen. Det kan jämföras med 58 procent 2011.

  65 procent var mycket eller ganska oroade för utvecklingen i Mellanöstern, jämfört med 53 procent 2011.

  56 procent var mycket eller ganska oroade för stora flyktingströmmar. En uppgång från 43 procent.

  Mest oroade är svenskarna för organiserad internationell brottslighet, följd av relationen mellan den kristna och muslimska världen och användandet av jordens resurser.

  Bland talare och diskussionsdeltagare på konferensen finns ÖB Sverker Göranson, försvarsminister Karin Enström, Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen, rikspolischef Bengt Svensson och Säpochefen Anders Thornberg.

  Medan extremism är temat för söndagen ägnas måndagen framförallt åt Nato och Sverige, samt den senaste veckans omdebatterade fråga hur Sveriges försvarskapacitet ser ut.

  Sälen TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X