Annons

Extrema åtgärder har inte räckt – resor förbjuds

Pilgrimsvandrare strandade på Jakartas flygplats i Indonesien efter att Saudiarabien stoppat flyg till Mecka för att hindra virusspridning.
Pilgrimsvandrare strandade på Jakartas flygplats i Indonesien efter att Saudiarabien stoppat flyg till Mecka för att hindra virusspridning. Foto: Donal Husni/TT

Nu har coronaviruset nått den förmögna Gulfregionen. Saudiarabien har vidtagit åtgärder som saknar motstycke för att hålla viruset borta – men har ändå drabbats. Men det finns ett land i Mellanöstern där fruktan är som störst.

Under strecket
Publicerad

Läkare och tidigare hälsominister Abdullah al-Rabeeah, i mitten.

Foto: Fayez Nureldine/AFP

Jemens vice hälsominister Shawqi Al-Shargabi.

Foto: Gunilla von Hall

En mamma håller ett vakande över sin dotter på en koleraavdelning vid ett sjukhus för kvinnor och barn i Sanaa, Jemen, 12 september 2019.

Foto: Achilleas Zavallis/TT

Ghosoon Bazugifan är orolig inför ett eventuellt virusutbrott.

Foto: Gunilla von Hall

RIYADH, ADEN Oron ökar nu snabbt i Gulfländerna och övriga Mellanöstern då coronaviruset tar sig in bland miljonbefolkningar och hotar några av världens värsta konflikthärdar. I många fall finns en koppling till det massiva utbrottet i Iran – där antalet fall fördubblades under måndagen.

Nu finns närmare 1 000 coronafall i Iran och över 300 har dött i sjukdomen. En rådgivare till Irans högsta religiösa ledare avled på måndagen. Iran har nu det största sjukdomsutbrottet utanför Kina, och WHO sände på måndagen en krisgrupp till Teheran. Man ska försöka få stopp på spridningen och har med utrustning till 15 000 sjukvårdare samt coronatester till 100 000 människor.

Annons
Annons
Annons