Annons

Extrem torka sätter fart på börshandeln

Den extrema torkan i USA har slagit hårt mot jordbrukarna och driver upp livsmedelspriserna. Effekterna har märkts ända ut på handlargolvet på råvarubörsen i Chicago där handeln med kontrakt på majs och andra jordbruksprodukter dragit iväg.

Under strecket
Publicerad

30 procent steg priset på majs i augusti, på grund av årets extrema torka i USA. Vetepriset steg ännu mer: 40 procent. Med försäkringar och finansiella instrument har företagen försökt minska riskerna.

Foto: ERIC GAY Bild 1 av 3

Drygt en tiondel av handeln sker fortfarande direkt på golvet mellan de olika mäklarna på börsen hos CME Group i Chicago där man bland nnat handlar med kontrakt på majs, vete och andra jordbruksprodukter.

Foto: M. SPENCER GREEN Bild 2 av 3

På golvet ligger väldiga pappersmängder, en tradition från när man skrev ned affärerna på lappar i stället för att bokföra dem direkt i bärbara datorplattor.

Foto: RICHARD DREW Bild 3 av 3

Tres Knippa är snabbpratande och intensiv så det räcker till. Det krävs faktiskt bara en liten antydan till fråga för att han ska gå i gång och ge en blixtsnabb analys av det ekonomiska läget.

Men så är han också vältränad. Tres Knippa har en egen firma och är medlem av råvarubörsen i Chicago där han tillsammans med drygt 20 medarbetare köper och säljer kontrakt på majs och andra jordbruksprodukter för en massa kunders räkning. Varje dag måste han snabbt analysera läget och få till bra affärer med de andra mäklarna.

Annons
Annons
Annons