Extrem torka i södra Europa

Inget vatten ur kranen, slangen och duschen, inget i tvättmaskinen och poolen – bara rinnande bokstäver som bildar ordet agua, vatten. Så ser det ut i spansk tv-reklam nu.

Under strecket
Publicerad
Dammen i portugisiska Pereiras i går. Inte en droppe i sikte. I Marocko fruktar regeringen massinflyttning till städerna från de värst drabbade områdena.

Dammen i portugisiska Pereiras i går. Inte en droppe i sikte. I Marocko fruktar regeringen massinflyttning till städerna från de värst drabbade områdena.

Annons

Spanien, Portugal och Marocko svettas, törstar och lider i den värsta torkan på 60 år. Och den kan bli lång.
I veckan drog det spanska miljöministeriet igång en jättekampanj i press, radio och tv och på tåg och bussar. Spara vatten-kampanjen, den första på tio år, ska pågå sommaren ut.
Där uppmanas spanjorerna och de miljontals turisterna att duscha i stället för att bada, bevattna trädgården med spridare och tvätta bilen med trasa och svamp i stället för med slang. ”Bidra med din droppe. Droppe efter droppe gör en flod”, är budskapet.
– Målet är att spara 20–30 procent på det vatten som förbrukas i hemmen och förmå folk att ändra sina vanor, förklarar Spaniens miljöminister Cristina Narbona, som varnar för att detta kan vara början på en längre torrperiod på flera år.

Hon ser hushållens sparande som ”en solidaritetshandling gentemot alla jordbrukare som redan tvingats dra ner på bevattningen”. Värst är läget för odlare och djuruppfödare i Huesca (nordost), Katalonien, Valencia, Castilla-La Mancha (centrala höglandet) och Murcia (sydost).
Orsaken är den torra vintern, den regnfattigaste sedan 1947, när väderstatistiken började föras. Detta i sin tur beror på att ett högtryckssystem över Atlanten har hindrat de normala vinterregnen att dra in över Spanien och Portugal, enligt spanska SMHI.
Vattnet har redan börjat ransoneras på många håll. Torkan och missväxten gör att spannmålsskörden har halverats. Och priserna på frukt och grönsaker stiger i rask takt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons