Annons
X
Annons
X

Extrem officerselev får fortsätta

Han är misstänkt för att ha uttalat sig rasistiskt och använt nazisymbolik.

Av TT

Ändå får en kadett grönt ljus att fortsätta sin utbildning till svensk officer.

Försvarsmakten ville stänga av kadetten som går på Karlbergs militärhögskola i Solna. Han påstås ha sagt ”titta på apan” om mörkhyade personer, ”våldtäktsmän är bättre än bögar”, ”invandrare är källan till allt fel”, uppger TV4 Nyheterna.

Dessutom ska kadetten ha märkt sina matvaror i kylskåpet med den nazistiska SS-symbolen.

Annons
X

– Det rör sig om människogrundsyn mot invandrare, kvinnor och den typen av yttranden. Kadetten själv påstår att det är för att spetsa till diskussioner med mera. Vi har gjort en annan tolkning av hans yttranden, säger Mats Alnevik, biträdande skolchef på Karlberg till TV4 Nyheterna.

Kadetten nekar till anklagelserna. Han säger dels att han inte är främlingsfientlig, dels att hans uttalanden misstolkats.

Enligt högskoleförordningen får man inte stänga av en elev på grund av personens åsikter. Försvarsmakten bemötte det med att ta bort kadettens dagersättning, bostad på Karlberg och uniformen.

I förra veckan beslutade den statliga överklagandenämnden att dessa åtgärder bryter mot reglerna. Det betyder att kadetten kan fortsätta sin utbildning. Men någon anställning inom Försvarsmakten kan han inte räkna med.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X