Hela denna artikel är en annons

Så skyddar din försäkring dig mot stress

Foto: fizkes / iStockphoto

En sjukförsäkring skyddar din ekonomi om du skulle bli sjuk en längre tid. Men en långtidssjukskrivning kan ge andra oönskade konsekvenser. Därför har försäkringsbolaget Euro Accident lagt till mer skydd i sin sjukförsäkring. Ett skydd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Om du skulle skada dig eller blir sjuk är det bra att ha en sjukförsäkring. Med en sjukförsäkring kan du få ut upp till 90 procent av lönen. Då behöver du inte oroa dig för att din privata ekonomi ska drabbas så hårt om du skulle bli sjukskriven under en längre tid.

Men även om en sjukförsäkring skyddar dig rent ekonomiskt, så kan en längre tids sjukskrivning få oönskade konsekvenser för hälsa, livsstil, sociala kontakter, karriärmöjligheter och inkomstutveckling. För arbetsgivaren och rent samhällsekonomiskt är det naturligtvis också bättre om du kan arbeta istället för att vara sjuk.

En modern sjukförsäkring

I dag finns det mycket kunskap som visar att det går att förhindra eller förkorta en sjukskrivning genom att agera tidigt och snabbt vid tecken på ohälsa. Några som har lång erfarenhet av det är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring. De har skapat en sjukförsäkring, PlanSjuk, som laddats med förebyggande delar för att motverka ohälsa och minska risken för en längre sjukskrivning.

– Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress eller andra psykosociala faktorer. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som kan gå in redan vid de första tecknen på att en medarbetare inte mår bra. Det är bra för både medarbetaren och arbetsgivaren, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring.

Film: Det här är skillnaden mellan en sjukförsäkring och en sjukvårdsförsäkring. euroaccident.com

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen som ska kompensera medarbetarens förlorade inkomst, så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring. Rehabiliteringsstödet kan sättas in redan när det finns tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa en medarbetare som precis blivit sjukskriven att komma tillbaka i arbete igen. Allt som behövs är en anmälan från närmaste chef och sedan håller en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer ihop hela ärendet med olika insatser och kontakter.

Film: Så fungerar Euro Accidents rehabilitering. euroaccident.com

Goda chanser att hjälpa

Euro Accident har arbetat med rehabilitering i sina försäkringar sedan 2005. I dag blir åtta av tio försäkrade som kommer in i deras rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring inte långtidsfrånvarande.

– Vi kan göra skillnad om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt. Då har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera telefon- eller videosamtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach. Det finns det möjlighet till genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen. För att använda det behövs ingen inblandning av varken chef eller Euro Accident. Det är bara att ringa ett dygnet runt-öppet telefonnummer för en första rådgivning. Vid behov bokas en tid för fortsatt rådgivning med en specialist.

– Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Läs mer om Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjukeuroaccident.com
Annons
Annons
Annons