Annons
X
Annons
X

”Extra pengar till flyktingar har inte fungerat”

Extra pengar till flyktingmottagandet går nu till helt andra ändamål. Det bevisar att vår kritik på förhand var befogad, skriver Oscar Sjöstedt (SD).

[object Object]
Oscar Sjöstedt Foto: Jonas Ekströmer/TT

DEBATT | FLYKTINGPENGAR

I november 2015 valde regeringen att skjuta till ytterligare 11 miljarder kronor till landets kommuner inom ramen för en så kallad särskild ändringsbudget för att försöka möta de skenande migrationskostnaderna. Detta presenterades för riksdagen bara dagen efter att man fått igenom sin ordinarie ändringsbudget.

Sverigedemokraterna – som enda parti – valde att rösta emot förslaget och reste ett antal invändningar. I veckan presenterade SvD en kartläggning över hur de extra resurserna har använts. På punkt efter punkt visade det sig att Sverigedemokraterna hade helt rätt.

Vi menade då att man borde ha presenterat ett åtgärdsprogram för att minska snarare än öka migrationskostnaderna. Vi menade att man borde ha sökt alternativa finansieringslösningar istället för att helt sonika öka statsskulden. Vidare menade vi att man borde ha öronmärkt de extra anslagen för att garantera att de används inom ramen för välfärdens kärnverksamhet.

Annons
X

Vad hände sen? ”Vi känner oss som tomtemor och tomtefar!” uttrycker sig ett par kommunfullmäktigeledamöter. ”Det är helt sjukt ju! Det måste vara fel. Vad ska vi göra med dem?” frågar sig ytterligare en annan ledamot. ”För oss blir det nästan orimligt att göra av med allt”.

Många kommuner väljer att betala av pensionsskulden. Förvisso angeläget, kan tyckas, men knappast syftet med satsningen. I Ljusnarsberg avser man renovera en idrottshall. Angeläget även det, givetvis, men knappast en statlig fråga och bara den med livlig fantasi kan anföra att det viktigaste med ett ordnat mottagande är en renoverad idrottshall.

Samtidigt visar Migrationsverkets senaste verksamhets- och kostnadsprognos att mottagandet till Sverige kan komma att uppgå till hela 140 000 asylsökande för 2016 och att kostnaderna till och med ökar jämfört med föregående år, till drygt 61 miljarder kronor.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Regeringens åtgärder är uppenbart otillräckliga och deras panikåtgärder kan på intet sätt påstås ha gett lugn och ro i mottagandet, bara spätt på en redan hög statsskuld.

  Oscar Sjöstedt (SD)

  ekonomisk-politisk talesperson

  Annons
  Annons
  X

  Oscar Sjöstedt

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X