Weegee visade upp New Yorks allra smutsigaste sida

Foto: Weegee/Fotografiska

Han var fotografen som visade upp den smutsiga, och ofta våldsamma, baksidan av New York, en baksida som på många sätt är aktuell även idag. Fotografiska visar just nu drygt 350 fotografier tagna av den legendariske pressfotografen Weegee, bilder som skildrar New Yorks intensiva gatuliv under 1930–40-talen – en tid då staden var plågad av våld, korruption och maffia.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Arthur ”Weegee” Felling kom till USA som treåring och gjorde sig på 1930-talet ett namn som frilansande nyhetsfotograf och fotojournalist. Med en egen polisradio i bilen var han ofta först på plats. Fotona sålde Weegee till nyhetsredaktioner och till varje fotografi skickade han med en beskrivning av vad de ofta dramatiska bilderna föreställer, så kallade ”slugs”. Han publicerades i alla de största tidningarna och Fotografiskas utställning ”Extra!” är den mest omfattande utställningen av Weegees verk som visats i Sverige. Utställningen pågår mellan den 7 april–28 maj 2017.

Andrew Izzo, 24, ligger död med pistolen bredvid. En polisman, som just för tillfället inte var i tjänst, sköt honom och hans kumpaner vid ett rånförsök på en biljardhall. Izzos kompanjoner tros ha blivit skadade av polismannens sex avlossade skott, men lyckades fly från platsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons