Annons

Jonas Gardell - Queen of fucking everythingExtra allt när pastor Gardell showar loss

Jonas Gardell omgiven av ensemblen på Cirkus.
Jonas Gardell omgiven av ensemblen på Cirkus. Foto: Mats Bäcker

Pojkfarbrorn Gardell gör en Disney – en storslagen show på Cirkus med vaktparad, dervischdans, 1700-talskostymer och dansande granar. Han lyckas både provocera och inkludera många, skriver Lars Ring.

Under strecket
Publicerad

Han är som ett Kinderägg, Jonas Gardell. Ena dagen skriver han en tragikomisk, svart tv-film om några familjer som växer upp på samma villagata. Den andra publicerar han en delvis dokumentär och känslostark skildring i bokform av relationen mellan sig själv och sin mor. Nu har han haft premiär på en stort anlagd scenshow med extra allt. Det är som om han inte kan låta bli att göra ett mellanstick där han liksom drar ner byxorna för att visa alla delar av sig själv. Som en grimas mot allvaret och den här gången: döden själv.

Jonas Gardell har en bred och stark kontakt med sina fans. Med jämna mellanrum har han levererat shower som han sedan spelat över hela landet. Iscensättningarna – där han ständigt småpratar med publiken – blir som ett slags släktkalas där vi åter träffar den där excentriska pojkfarbrorn som än himlar med ögonen och talar om sex, än tar fram ett mer salvelsefullt tonfall och talar om moral och samtid. Om hat och mörker. Då blir han pastor Gardell och predikar vackert men uppfordrande om hur man bör leva livet.

Annons
Annons
Annons