Annons
Kommentar

Mårten Schultz:Expressen går vilse i pressetiken

Lawen Mohtadi, Karin Olsson, Gellert Tamas.
Lawen Mohtadi, Karin Olsson, Gellert Tamas. Foto: Anders Wiklund/TT, Staffan Löwstedt, Fredrik Sandberg/TT

När Expressens kulturchef Karin Ohlsson skriver att hon skulle publicera en artikel även om hon visste att den senare skulle fällas, visar hon att det pressetiska systemet inte fungerar. För att avskräcka utgivare som vill bryta mot regler behövs en ny sorts skadestånd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Förra året publicerade Expressen på sina kultursidor en text där författaren och journalisten Lawen Mohtadi anklagade en annan författare och journalist, Gellert Tamas, för ett oacceptabelt och förminskande beteende. Publiceringen blev omtalad och kritiserad. Den anmäldes till Allmänhetens pressombudsman (PO). Tamas menade att texten bröt mot pressetiken. Expressen fälldes av PO. Tidningen överklagade till Mediernas etiknämnd (tidigare Pressens opinionsnämnd), som delade bedömningen att artikeln medfört en oförsvarlig publicitetsskada. Expressen har därmed fällts även i, så att säga, sista instans.

Jag skrev på Twitter i samband med publiceringen för ett år sedan att Expressen skulle förlora om Tamas-publiceringen skulle bli föremål för pressetisk prövning. Bedömningen framstod som ovanligt självklar utifrån en neutral läsning av reglerna. Expressens bemötande av fällningen är därför intressant: det spelar ingen roll för publiceringen om artikeln bröt mot pressetiken.

Annons
Annons
Annons