Export av vapen ökar

Om drygt en vecka inrättas Försvarsexportmyndigheten. Och den kommer att få en del att göra. De senaste fem åren har exporten av ”krigsmateriel för strid” ­stigit med över 100 procent.

Under strecket
Publicerad
Annons

År 2005 exporterades krigsmateriel till ett värde av 3,5 miljarder kronor. Motsvarande siffra 2009 var 7,3 miljarder kronor. Till detta ska läggas exporten av ”övrig krigsmateriel” som 2009 uppgick till 6,2 miljarder kronor. Totalt värderades förra årets svenska krigsmaterielexport till 13,5 miljarder kronor. Detta enligt regeringens senaste rapport för Strategisk exportkontroll.

Nederländerna stod för de största inköpen från Sverige under 2009. De köpte stridsfordon och militära bandvagnar till ett värde av 2,5 miljarder kronor. Sydafrika kom på andra plats. Landet betalade 1,7 miljarder kronor för leveranser som huvudsakligen går att koppla till den tidigare JAS 39 Gripen-affären. Som tredje nation på listan ligger Pakistan. Landet finns sedan 2007 på Sveriges lista över förbjudna exportländer. Regeringens förklaring är att den huvudsakligen avsåg tidigare ingående kontrakt gällande flygburen spaningsradar. Totalt exporterade Sverige krigsmateriel till 58 länder under 2009.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons