Annons
X
Annons
X

Expolischefen häktad för koppleri

Den förre polischefen Göran Lindberg häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för koppleri under tre års tid. Han häktades även för fler sexbrott, bland annat en grov våldtäkt i Täby 2007.

Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX (ARKIV)

Ett stort medieuppbåd väntade när den förre polischefen Göran Lindberg kom till häktesförhandlingarna i säkerhetssalen i Flemingsberg. De hölls med stängda dörrar och medierna fick endast ta del av vad rätten kommit fram till efter nästan två timmar.

Göran Lindberg var klädd i likadana kläder som vid förra häktningsförhandlingen, satt ihopsjunken med mörka ringar under ögonen och tittade vid något tillfälle bort mot journalisterna. För det mesta tittade han ned i bordet när anklagelserna mot honom lästes upp.

Tillförordnade chefsåklagaren Håkan Roswall fick igenom tre av fem nya punkter:

Annons
X

• Grov våldtäkt den 31 januari 2007 i Täby.

• Våldtäkt den 12 januari 2010 i Örebro län.

• Koppleri under tiden 1 oktober - 30 september 2009 i bland annat Stockholm.

För detta är den förre polischefen nu häktad på sannolika skäl, vilket är den starkare graden av misstanke.

Ytterligare två punkter fanns med i häktningsframställningen med de blir Lindberg inte häktad för i nuläget eftersom rätten bedömer att dessa kräver ytterligare utredning:

• Sexuellt tvång den 12 januari 2010 i Örebro län.

• Våldtäkt någon gång under april eller maj 2009 i Stockholm.

Sedan tidigare är Lindberg häktad för en våldtäkt i Bandhagen 2009 och förberedelse eller försök till våldtäkt mot barn i januari i år.

Därmed gick rätten på fredagen på Roswalls linje när det gäller en mer långvarig brottslighet som Lindberg ska ha ägnat sig åt samtidigt som han fortfarande var anställd av Rikspolisstyrelsen. Han ska då ha tagit emot pengar för förmedling av sexuella tjänster.

– Jag hävdar att det finns risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet, sade Håkan Roswall när han läste upp häktningsframställan.

Enligt rätten ska åtal vara väckt senast den 25 mars i år.

Göran Lindberg fortsätter att neka till alla anklagelser, enligt hans advokat Karl Harling.

Annons
Annons
X
Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X