Annons
X
Annons
X

Expolischef häktad för sexbrott

En före detta högt uppsatt polischef häktas av Södertörns tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för flera sexbrott.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX

Tingsrätten gick helt på åklagarens linje och beviljade restriktioner samt yppandeförbud.

– Min klient är mycket missnöjd och det är fruktansvärt jobbigt att sitta häktad under de här förhållandena med de här allvarliga anklagelserna riktade mot sig, säger den häktades advokat Karl Harling.

Enligt rättens beslut är han på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt av barn.

Annons
X

Han kom till häktningsförhandlingen utan att dölja sitt ansikte. Under inledningen såg han samlad ut när åklagaren begärde att han ska häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt den 8 januari förra året i Bandhagen i Stockholm, samt förberedelse till grov våldtäkt mot barn i Stockholm och Falun i januari i år. Åklagaren ville också ha särskilda restriktioner i ärendet och att alla inblandade ges yppandeförbud.

Polismannen nekade till brott och genom sin advokat bestred han också häktningen och restriktionerna.

Utredningen väntas växa och gälla fler män som utnyttjat unga kvinnor sexuellt. Polischefens namn kom upp i samband med en utredning kring ett dödsfall i Bredäng i södra Stockholm.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I juli föll en 60-årig man från en balkong och polisen inledde en förundersökning om misstänkt mord. Den 60-årige mannen hade lockats till lägenheten av en 39-årig man och två kvinnor. Avsikten var att fråga ut honom om varför han hade utnyttjat den yngre av kvinnorna sexuellt.

  Under utredningen beslagtog polisen bland annat en dator och en mobiltelefon som tillhörde den omkomne 60-åringen.

  När utredarna granskade innehållet närmare hittade de namn på flera män. De insåg att de kommit en ny sexhärva på spåret och överlämnade materialet till länskriminalen.

  Men det var inte polischefens namn som utredarna reagerade på utan några av de andra.

  – Det var namnen på flera välsituerade och kända män i övre medelåldern, säger en källa till TT.

  Under den fortsatta utredningen av de nya uppgifterna avslöjades misstankarna om att den förre polischefen fanns med i ett nätverk för sexuella kontakter.

  Länskriminalen började spana på polischefen och detta ledde till gripandet av honom i Falun i måndags. Han misstänks då ha besökt staden för att träffa en minderårig flicka.

  Mannen misstänks för att den 8 januari förra året ha våldtagit en ung kvinna i Bandhagen i södra Stockholm och för att den 25 januari i år ha förberett en grov våldtäkt mot barn i bland annat Stockholm och Falun.

  Justitieminister Beatrice Ask (M) säger till TT att hon först inte trodde att det var sant när hon fick höra om misstankarna mot den förre polischefen.

  – Man blir bedrövad och bestört naturligtvis när personer som har haft stort förtroende i rättsväsendet misstänks för den här typen av allvarlig brottslighet, säger hon.

  – Inom polisen är man också mycket chockad över detta. Utan det intensiva och gedigna spaningsarbete man gjort i detta ärende så hade man aldrig upptäckt detta. Det visar att polisen är oerhört engagerad i att arbeta med den här typen av brottslighet och att man inte väjer för att det kan vara någon som har haft uppgifter i rättsväsendet och det är viktigt, säger Ask.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X