Annons
X
Annons
X

Expo: Sker en upptrappning av högerextremt våld

Under fredagskvällen och lördagen gick huliganer och högerextrema samman för att misshandla mörkhyade personer i centrala Stockholm. Händelsen är en del av utvecklingen i Europa, säger Daniel Poohl, vd på Expo.

Det främlingsfientliga våldet
[object Object]
Polisinsats vid centralstationen i Stockholm på fredagskvällen. Foto: Stefan Reinerdahl/TT

Vittnesmål berättar om hur maskerade personer gick till attack mot mörkhyade personer vid Stockholms centralstation under fredagskvällen. Innan dess hade flygblad delats ut av svartklädda personer med rånarluvor och armbindlar. Flygbladen meddelade att ”Nu får det vara nog”.

Fotbollshuliganer och högerextrema misstänks ligga bakom attacken. Det har länge funnits en koppling mellan de två grupperna, enligt Daniel Poohl, vd på Expo.

– Det är en mobilisering ur delar av huliganmiljön. Det handlar om personer ur firmorna, firmorna som helhet försöker hålla politiken borta. Där finns personer som är extremt våldsbenägna och redo att ställa sig över lagen, säger han.

Annons
X

Daniel Poohl säger att utvecklingen hör samman med vad som händer i Europa. I Östeuropa bevakar frivilliga gränserna och i Finland patrullerar Odens soldater, en grupp med nynazistiska kopplingar. På flera håll har det bildats ”medborgargarden”.

– Det påminner mycket om högerextrema och miliser i USA, säger han.

Polisen var förtegen både under fredagskvällen och under lördagen. Enligt Expo finns en tydlig koppling mellan fredagens våldsdåd och attackerna i samband med lördagens demonstration på Norrmalmstorg.

– Lördagens demonstration lockade de högerextrema. På grund av en tidigare händelse vill de ge sig på personer ur den autonoma vänstern, som väntades komma till motdemonstrationen, säger Daniel Poohl.

Vad är det som gör att de här händelserna inträffar?

– Dels är det på grund av att vi har ett väldigt polariserat samhällsklimat. Dessutom finns en väldigt aggressiv retorik från den här politiska miljön, som underbyggs av politikernas tal om att Sverige håller på att falla sönder. Man ser sig som någon som skapar ordning.

Mats Deland, docent i historia vid Uppsala universitet, tror också han att höstens radikala svängning i flyktingpolitiken kan vara en delförklaring. Efter att Socialdemokraterna fattade det så kallade Luciabeslutet 1989 följde också attacker mot flyktingförläggningar och nynazistiskt våld.

– Nu kommer flyktingkritiska utspel nästan varje dag från partierna. De här grupperna är förbluffande styrda av samhällsklimatet, säger Mats Deland.

Också under lördagskvällen har polisen samlat flera patruller i centrala Stockholm på grund av oron för våldshandlingar.

Annons

Polisinsats vid centralstationen i Stockholm på fredagskvällen.

Foto: Stefan Reinerdahl/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X