Annons
X
Annons
X

Expo: SD-folk med nazistband invalda

Några Sverigedemokrater med nazistkopplingar har med stor sannolikhet blivit invalda eller omvalda i flera kommunfullmäktige, enligt Alexander Bengtsson på den antirasistiska tidningen Expo.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Jimmie Åkesson, partiledare i Sverigedemokraterna tillsammans med Mattias Karlsson, SD:spresschef, och Erik Almqvist, SD:s pressekreterare, vid partiets landsdagar förra året. Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX

Detta med reservation för att ett slutresultat inte finns och att personval kan påverka utgången.

Patrik Ehn, som tidigare var medlem av Nordiska rikspartiet på 1980-talet och skrev nazisthälsningar i en mejlkonversation med en partikamrat 2005, kom in i kommunfullmäktige i Göteborg. Ehn har även varit medlem i Föreningen Sveriges Framtid, senare Riksfronten.

I en tidigare
intervju med SvD förnekar Patrik Ehn att han skulle ha varit nazist och tar avstånd från organisationerna och sa att han ”aldrig sett sig själv som antisemit” och att han anslöt sig till Nordiska rikspartiet och Föreningen Sveriges Framtid för att han var antikommunist.

Annons
X

Något som Anna-Lena Lodenius, journalist som specialiserat sig på främlingsfientliga grupper inte tror på.

– Det är inte trovärdigt alls. Antisemitismen är ju grundbulten i nazistiska organisationer. Det är helt omöjligt att vara med i den typen av rörelser utan att vara antisemit, sa hon tidigare i en
intervju med SvD .

En annan som pekas ut ser ut att få en plats i Vimmerby kommun.

– Han donerade pengar till Svenska motståndsrörelsen för fyra år sedan, säger Bengtsson.

Enligt Expo är rörelsen den med mest militanta svenska vit makt-organisationen. Den leds av Klas Lund, tidigare ledare för Vitt ariskt motstånd (VAM). Säpo beskriver i en rapport att SMR:s mål är att ”införa ett nationellt och totalitärt styre genom revolution”.

SD:s pressekreterare Erik Almqvist tycker det är svårt att verifiera informationen som han hävdar till stor del kommer från ”kriminella vänsterextrema grupper”.

– Självfallet ska vi utreda de anklagelser som finns om det finns någonting att gå på. Och gör man någonting som bryter mot partilinjen, att man är ideologiskt avvikande, då är det så klart allvarligt. Vi accepterar inte att man hyser odemokratiska åsikter till exempel, men vi kan inte gå på uppgifter från våra mest hatiska ideologiska motståndare som attackerar oss fysiskt med terroristmetoder.

Att uppgifterna kommer från Afa eller liknande grupper förnekas av Alexander Bengtsson på Expo. Han säger att de bygger på gediget journalistiskt arbete, men att man i övrigt måste hänvisa till källskyddet.

Expo hävdade före valet att åtminstone 45 personer med kopplingar till vit makt-miljöer kandiderade för SD till olika kommunfullmäktige. Hur många av dessa som kommit in är ännu oklart.

Partiets presschef Mattias Karlsson bedömde då att 90 procent av Expos uppgifter var ”rent trams eller omöjligt att bevisa”.

– Enstaka rötägg går nog inte att undvika, men skulle det visa sig att några av de här grova sakerna stämmer så ska de ut med huvudet före, sade Karlsson.

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Jimmie Åkesson, partiledare i Sverigedemokraterna tillsammans med Mattias Karlsson, SD:spresschef, och Erik Almqvist, SD:s pressekreterare, vid partiets landsdagar förra året.

Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X