Annons
X
Annons
X

Expo: Nazister jagade upploppsmakare

Ett ”medborgargarde” skulle hjälpa polisen mot upploppsmakarna i Stockholms förorter. Nu avslöjar Expo att gruppen består av kraftigt brottsbelastade fotbollshuliganer och nazister.

– Klart som fan vi vill spöa blatteungar! skrev en person enligt tidningen i en hemlig facebookgrupp som har fler än 800 medlemmar.

[object Object]
Kravallutrustad polis omhändertar högerextrema som misstänks varit med om en misshandel i Tumba. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

I samband med förra veckans oroligheter i förorterna runt Stockholm kom det uppgifter om att en stor grupp människor gett sig ut på gatorna för att bistå polisen. Det ryktades om en ”medborgargarde” bestående av nazister som var ute efter invandrare.

Tidningen Expo har kartlagt personerna som är med i gruppen och avslöjar att en del av dem är fotbollshuliganer med gedigna brottsregister och att den andra delen består av personer med kopplingar till den högerextrema rörelsen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Expo samordnas gruppens aktiviteter via en hemlig facebookgrupp som har fler än 800 medlemmar.

  Annons
  X

  Där kryllar det av rasistiska kommentarer som ”Klart som fan vi vill spöa blatteungar!” och ”Bränn snuten sen ohyran”.

  En kartläggning av de mest aktiva personerna i den hemliga gruppen visar att de är tungt brottsbelastade. Flertalet är dömda för bland annat misshandel, hets mot folkgrupp samt vapenbrott/brott mot knivlagen. Minst sju av männen som Expo kartlagt är medlemmar i eller har starka kopplingar till nazistiska organisationer.

  Dessa personer har i sin tur bjudit in fler till gruppen och i kommentarerna kan man enligt Expo läsa hur 30 personer från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen kommer att sluta upp under den aktuella kvällen.

  Aftonbladet har tidigare berättat att den högerextrema kommunpolitiker, Daniel Spansk, deltagit i medborgargarden.

  Han är invald i Nykvarns kommunfullmäktige och företräder Svenskarnas parti som stiftslsen Expo klassar för nazistiskt.

  Daniel Spansk berättade för Aftonbladet hur han tillsammans med 150 andra personer ur nationalistiska kretsar patrullerade gatorna i Tumba förra fredagskvällen i jakt på upploppsmakare.

  – Jag förstår att de uppfattar oss som hotfulla. Och det ska de fanimej göra. Det ska vara obekvämt att terrorisera i Sverige, sade Daniel Spansk till Aftonbladet.

  Han erkände för tidningen att han deltog i ett slagsmål under kvällen och att han inte tvekar inför att delta fler gånger samt ingripa med ”de medel som krävs”.

  Expo har listat vad de ledande personerna inom ”Sveriges medborgargarde” är dömda för.
  Här är hela listan.

  Svensk rasism då och nu svd.se Intervju med Expo:s Jonathan Leman svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Kravallutrustad polis omhändertar högerextrema som misstänks varit med om en misshandel i Tumba.

  Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X