Annons

Dan Backman:Explosivt samarbete på insamlingsgalan

Under strecket
Publicerad

Carola, Jill Johnson, Jonas Gardell, Laleh, Tomas Ledin. Listan kan göras lång på alla de som ville vara med och bidra till insamlingsgalan "Hela Sverige skramlar". Det som började småskaligt har ju, i takt med att världsläget tvingat allt fler människor till en riskabel flykt med okänt mål, snabbt växt ut till en manifestation för medmänsklighet. Direktsänd i radio, tv och många tidningars webbsidor och med FN:s flyktingorgan UNHCR som en av många mottagare av intäkter och gåvor.
Galan är inte den enda: det svenska engagemanget är stort och konserter i alla storlekar och former arrangeras nu runt om i landet. På Fasching till exempel, där jazzmusiker spelade in pengar parallellt med stjärnkavalkaden på Globen.

Globen är fylld till sista plats när Tensta Gospel Choir, The Master's voice och Vasa Gospel sätter tonen med smittande intensitet. Följda av Ola Salo och Carola är det en inledning som kanske är mer utmattande än inspirerande, men jag antar att man vill kicka igång galan med en smäll innan programledartrion Petra Mede, Filip Hammar och Fredrik Wikingson kommer in och drar upp riktlinjerna för kvällen.
Petra sedvanligt ironiskt självupptagen och beskäftig, Filip och Fredrik lika sedvanligt skojigt babbliga när de kollar upp vad som händer på sociala medier och peppar till generösa bidrag. Ganska tidigt halkar de in på ett spår som har sin utgångspunkt i att Filip en gång sett Ingemar Stenmarck testa en vattensäng och som sedan övergår i en upprepad önskan om ett bidrag från skidåkaren.

Annons
Annons
Annons