Annons

116 nya dödsfall: ”Ändrat sättet att räkna”

Under torsdagen utökades antalet coronavirusfall, delvis beroende på att Kina ändrar sitt sätt att räkna.
Under torsdagen utökades antalet coronavirusfall, delvis beroende på att Kina ändrar sitt sätt att räkna. Foto: Costfoto/AP

Plötsligt exploderade antalet sjuka och döda i coronaviruset. Helt normalt, enligt WHO. Kina ”fördubblar sina krafttag” mot viruset genom att ändrat sättet att räkna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

GENÈVE Många höjde på ögonbrynen i torsdags när de nya siffrorna kom in från kinesiska myndigheter. De senaste dygnen hade präglats av sjunkande ökningstakt av coronaviruset, som går under namnet covid-19. Även på onsdagskvällen talade WHO-ansvariga om att antalet virusfall stabiliserats och att viruset verkar bli mindre aggressivt utanför den drabbade Hubeiprovinsen. ”Gott tecken”, sade WHO:s chef för katastrofinsatser.

Men nu har antalet smittade formligen exploderat. I Hubeiprovinsen rapporterades i torsdags 13 332 nya bekräftade fall och 242 fler döda under ett dygn. Det är en flerdubbling av antalet nya smittade som legat kring 2 000 varje dygn den senaste veckan. Det är också en fördubbling av antalet döda jämfört med tidigare i veckan. De senaste siffrorna visade på fredagsmorgonen att det har kommit 116 nya dödsfall det senaste dygnet. Minst 64 600 personer har hittills smittats i Kina.

Annons
Annons
Annons