Annons
X
Annons
X

Fotbollsstjärna skadad i explosion – match uppskjuten

Champions League-kvartsfinalen mellan Dortmund och Monaco fick skjutas upp sedan flera explosioner skadat Dortmunds spelarbuss.

Försvarsspelaren Marc Bartra bröt ett ben i handen.

– Ingen tänkte på fotboll då, sade målvakten Roman Bürki.

Fönstren på Borussia Dortmunds spelarbuss gick sönder i samband med explosionerna.
Fönstren på Borussia Dortmunds spelarbuss gick sönder i samband med explosionerna. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Det var strax efter att den tyska klubbens spelarbuss börjat rulla från hotellet i stadsdelen Höchsten mot matcharenan Westfalenstadion och kvartsfinalmötet med Monaco som den plötsligt stoppades av en serie explosioner.

– Bussen svängde upp på huvudleden, då kom en stor smäll – en riktig explosion, sade Bürki till tidningen Blick.

Den schweiziske landslagsmålvakten satt bredvid Marc Bartra längst bak i bussen, och säger att den spanske försvarsspelaren skadades av glassplitter då bussens fönster gick sönder i smällarna.

Annons
X

– Efter smällen duckade alla i bussen. De som kunde slängde sig ner på golvet. Vi visste inte om det skulle smälla mer.

Senare framkom det att Bartra blev tvungen att opereras för ett brutet ben i handen.

Enligt polisen i Dortmund rör det sig om tre separata detonationer. Enligt säkerhetskällor till nyhetsbyrån DPA finns inte några tecken på att det ska röra sig om en terroristattack. Men polisen ser ändå allvarligt på det inträffade.

"Efter de första undersökningarna bedömer vi att det rör sig om en attack med kraftiga sprängmedel", skriver polisen i ett pressmeddelande.

En teori är att sprängmedlen gömdes i buskaget längs vägen där bussen körde.

Vem som placerat dem där, eller eventuellt motiv, är ännu inte känt. Polisen säger vid en presskonferens sent på tisdagen att man måste anta att Dortmunds spelarbuss var målet för attacken. Ett brev har hittats i närheten av platsen för attacken, ett brev som nu ska analyseras.

– Det var tre explosioner. Vi vet inte vem eller vad som hänt och vill inte spekulera i det, sade Dortmunds ordförande Reinhard Rauball till Uefas tv-team.

– Två fönsterrutor, en lite längre fram i bussen och en där bak, krossades. Vi hade tur att inget mer hände och att inte fler blev skadade. Det är en tråkig dag för fotbollen.

Matchen skulle ha startat klockan 20.45 på tisdagen, men sköts upp och ska i stället spelas klockan 18.45 på onsdagskvällen.

– Hela laget är i chock, sade Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke till Sky TV.

Såväl Dortmund som polisen bekräftar att det inte fanns någon hotbild mot arenan, eller publiken.

Monacos lag hade redan hunnit anlända till arenan när nyheten om explosionerna kom. Det franska laget blev kvar där en längre tid, och genomförde ett lättare träningspass på kvällen.

– Vi är på arenan, i säkerhet, men känslan är fruktansvärd, sade Monacos kroatiska försvarare Danijel Subasic till sajten 24sata, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Senare på kvällen meddelade Dortmund att samtliga rundturer för turister och supportrar på arenan kommer att ställas in under onsdagen inför matchen.

Annons

Fönstren på Borussia Dortmunds spelarbuss gick sönder i samband med explosionerna.

Foto: Martin Meissner/AP/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X