Expertutlåtande var ovetenskapligt

QUICK-FALLET I domen mot Thomas Quick gällande Therese Johannessen vittnade minnesexperten Sven-Åke Christianson. Men han förklarade aldrig på vad han stödde sina ställnings- taganden, skriver forskaren i psykologi Rickard L Sjöberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter att ha tagit del av domen och stora delar av förundersökningsmaterialet i fallet där Thomas Quick dömdes för mord på den norska flickan Therese Johannessen kan jag konstatera att professorn och minnesexperten Sven-Åke Christiansons agerande i detta sammanhang ter sig uppenbart problematiskt. Den bekymmersamma bilden förstärks efter en genomläsning av den bok om seriemördare som Christianson i dagarna publicerar på Norstedts förlag.

Ett dilemma under rättegången mot Quick var som Hedemora Tingsrätt konstaterar att den åtalade, ”så vitt framkommit utan påverkan” vid flera tillfällen ”ändrat sina uppgifter”. På basis av vad bland andra Christianson berättar konstaterar man dock att detta inte behöver ”vara ägnat att minska tilltron till Thomas Quicks uppgifter”.

Annons
Annons
Annons