Annons
X
Annons
X

Experts nya smäll: 900 miljoner fattas

Många fordringsägare åker på en snyting i spåren av hemelektronikkedjan Experts konkurs. Nästan 900 miljoner kronor saknas i konkursboet och de pengar som har skrapats ihop räcker långt ifrån till allt och alla.

Foto: SCANPIX

Det är idg.se, en nyhetssajt med fokus på nyheter inom it, som fått fram uppgifter om den stora bristen i den kvaddade hemelektronikkedjan Experts konkursbo. De samlade skulderna överstiger tillgångarnas värde med närapå 900 miljoner kronor i en konkurs som omfattar totalt 14 Expertbolag.

Av konkursbouppteckningarna i de två största bolagen, Expert Sverige AB och Expert Stormarknad AB, framgår att där fattas 443 miljoner respektive 418 miljoner kronor.

Expert i Norge har en stor del av den samlade skulden och är en tongivande fordringsägare. En annan stor fordran avser hyra till fastighetsägare, enligt idg.se.

Annons
X

– Det finns stora hyresskulder, men de kommer sannolikt att reduceras. Avtalen kan vara tecknade till exempelvis 2025 och hyran gäller över hela perioden. Men en skuld kommer givetvis att sluta gälla när hyresvärden får lokalen uthyrd till någon annan, säger konkursförvaltare Michael Levin till idg.se.

En annan viktig och tung kostnadspost i fordringshögen är, enligt idg.se, den till de forna anställda på Expert Stormarknad och Expert Sverige. Fordringarna här kommer dessutom att plussas på eftersom det finns uppsägningstider - och löneanspråk att ställa på konkursboet - under uppsägningstiden.

• LÄS OCKSÅ:
”Expertutförsäljning ger klirr i kassan”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ser man till leverantörsskulderna är det främst distributörsledet som är drabbat. Men, enligt konkursförvaltaren, är en hel del av leverantörsskulderna på pappret större än vad de blir i slutändan. Det finns nämligen även motfordringar - som ett nu kursat Expert hade på sina leverantörer.

  – Vi tar upp det på båda sidor för att se om det går att kvitta. Då får man (alltså en fordringsägare i konkursboet - red:s anmärkning) 100 procents utdelning, säger Michael Levin.

  Ett tydligt exempel på att det också funnits motfordringar och som gör att en fordringsägare, upptagen på listan, klarat sig helskinnat ur konkursen är mobildistributören 20:20 Mobile. Det är det bolag som konkursboet har den enskilt största leverantörsskulden till: 20,4 miljoner kronor. Samtidigt finns mobildistributören också med på listan över Expert Sverige AB:s kundfordringar med ett belopp på 25 miljoner kronor.

  – Vi förlorade inte en krona på Expert. Det enda vi förlorade var en bra kund, säger 20:20 Mobiles vd Fredrik Rudberg till idg.se och betonar också vikten av att i en sådan här situation ha bra försäkringar.

  Näst största leverantörsskulden är till distributören Also Actebis.

  – För vår del har vi samarbeten med försäkringsbolag som säkerställer våra tillgodohavanden, säger Also Actebis Nordenchef Torben Qvist till tidningen.

  • LÄS OCKSÅ:
  ”Smockan i luften när Expert reade”

  • LÄS OCKSÅ:
  ”Därför tar kedjorna död på varandra”

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X