Hela denna artikel är en annons

Hetaste städerna för en cityweekend

Det finns ett par storstäder i världen som får det att glimra till i skandinaviska resenärers ögon. Även om varje stad är en upplevelse i sig kan det vara svårt att veta vad exakt städerna erbjuder.

Uppdaterad
Publicerad

För att hjälpa till på traven har vi intervjuat Vings korrespondenter, som alla bor i storstäderna New York, Barcelona, London och Paris. De har fått svara på fem frågor som handlar om varför just deras stad är perfekt för en cityresa under 2016.

Vad sägs om delikatessbutiker i Barcelona, pulsen i London eller pannkaksfrukost i New York? Här är tipsen från experterna.

New York.

NEW YORK

Korrespondent: Mia Gahne, matskribent och översättare.

1. Vad är bäst med New York?

– I mina ögon är det absolut bästa att allt är möjligt, allt finns, alla är olika. Det är omöjligt att tröttna på att bara sitta och titta på folklivet som är ett ständigt pågående skådespel i regnbågens alla färger. Jag älskar att bara vara, få gå omkring och insupa pulsen, känslan, dofterna, staden. Sedan skadar det ju knappast att det går att ta sig jorden runt på ett par tunnelbanestopp. Du kan äta mat från hela världen, oavsett vad du är sugen på. Och jag gillar att äta...

2. Vad missar många som besöker New York, men som de borde se/besöka?

– Att gå. Det är det absolut bästa sättet att se och uppleva staden på nära håll. Jag rekommenderar ett par sköna skor (gympaskor är en av få saker som fortfarande är billiga här) och att beta av ett område i taget. När det gäller utflyktsmål rekommenderar jag Coney Island som jag tycker har en skön old school-charm. I Central Park bör man inte missa rullskridskodiskot på helgerna och den förtjusande Conservatory Garden. Restauranggatan Frederick Douglass Boulevard i Harlem är också en kul upplevelse som många inte känner till.

3. Vad för sorts mat ska man inte missa New York?

– Du ska passa på att äta en riktigt bra burgare och äkta mexikansk mat. Det senare finns knappt att uppbringa i Sverige. Men mitt allra viktigaste tips är att äta vid bardisken. Då får du tillträde till krogar som du annars aldrig skulle få bord på. Du lär känna stället bättre genom att prata med bartendern och chansen för att din granne på pallen bredvid har fler New York-tips att bjuda på är stor. En bastant amerikansk frukost på en diner hör förstås också till.

4. Vilken trend är hetast i New York under 2016?

– I matväg råder det fortfarande bbq-feber. Det tog ett tag för rökig sydstatsmat att hitta till New York, men efterfrågan är enorm och utbudet växer hela tiden. En annan trend är att många riktigt bra restauranger flyttar in i hotell, framför allt beroende på att lokalhyrorna är så extremt höga och det är ett sätt att dela kostnaderna. Så kallade food courts (typ saluhallar med restauranger) är också extremt poppis just nu, det känns som om det öppnar en i veckan. Mycket grönsaker och glutenfritt är en annan trend som verkar hålla i sig. Och helröda gympaskor på killar.

5. Vad gör du helst en ledig förmiddag i New York?

– Går en morgonpromenad längs Hudsonfloden, belönar mig själv med en bastant pannkaksfrukost på Gee-Whiz i Tribeca medan jag läser skvaller och lösryckta nyheter i New York Post. Handlar mat på den lokala marknaden och/eller den fantastiska matbutiken Whole Foods, tittar in på deckarbutiken Mysterious Bookshop innan jag strosar upp till SoHo för att gå på bio och se en pinfärsk film med en kartong popcorn i knät.

Läs mer om New York här.

Barcelona.

BARCELONA

Korrespondent: Liz Lindvall, journalist och bloggare.

1. Vad är bäst med Barcelona?

– Att den har allt som behövs för att få mig på ett bra humör; solsken och blå himmel, naturen tätt inpå, vackra balkonger, gott kaffe, så många olika slags restauranger att pröva på, roliga festivaler, avslappnade människor, spännande byggnader och en lång, skön sandstrand.

2. Vad missar många som besöker Barcelona, men som de borde se/besöka?

– Många fastnar i området kring Ramblan. Men några få tunnelbanestopp norrut ser Barcelona annorlunda ut och mer som sig själv. Stadsdelen Gracía var tidigare en liten by och allt är fortfarande litet och snällt, men också roligt och trendigt med små bagerier, delikatessbutiker och klädaffärerna med lokala designers.

3. Vad för sorts mat ska man inte missa Barcelona?

– Jag äter tapas nästan en gång i veckan. Att under en enda måltid få pröva på så många olika smaker. Så fantastiskt ju. Det är även väldigt trevligt att vara flera kring bordet och smaka och prata om allt det goda.
Patatas Bravas är då ett måste. Om dessa potatisar med aioli och chilidressing är heta och krispiga, brukar även de övriga på menyn smaka toppen.

4. Vilken trend är hetast i Barcelona under 2016?

– Den gröna vågen. Överallt ploppar det upp ekologiska matmarknader, vegetariska/vegan-restauranger och hälsosamma juicebarer. Dessutom finns flera affärer med ekologiska klädmärken och miljöcertifierade hotell är på kommande.

5. Vad gör du helst en ledig förmiddag i Barcelona?

– Vaknar klockan nio, öppnar fönstret och tittar upp mot den blåa himlen, sätter på mig klänningen jag älskar och köper med mig nygräddade croissanter från bageriet på hörnet. Cyklar ner till stranden, dukar upp frukosten på en stor filt i sanden, känner doften av solvarm hy och solkräm, läser några kapitel ur en bok, kikar ut mot vågorna och hoppar i.

Läs mer om Barcelona här.

London. Foto: Marco Rubino

LONDON

Korrespondent: Ingrid Plyhm, fotograf.

1. Vad är bäst med London?

– Mångfalden och pulsen. Stadens fantastiska historia och kultur som känns i varje gathörn. Här finns så mycket att upptäcka. Varje stadsdel är som en stad i staden. Man blir aldrig klar med London.

2. Vad missar många som besöker London, men som de borde se/besöka?

– Ett trevligt sätt att upptäcka London på är att besöka någon restaurang med fantastisk utsikt över den här fantastiska staden. Boka bord på OXO Tower vid Southbank, Duck and Waffle i City som har öppet dygnet runt eller varför inte någon av restaurangerna i Londons nya landmärke, The Shard.

3. Vad för sorts mat ska man inte missa London?

– Besök en gastropub. Det här är pubarna som lagt ribban högt och som inte bara serverar fish n chips utan satsar på bra, vällagad mat! Vissa gastropubar har tom fått en Michelinstjärna. Som min absoluta favorit, The Harwood, som ligger på en bakgata i Fulham. Reser du med barn är en The Bolingbroke en trevlig gastropub. Den ligger på charmiga Northcote Road i Clapham, SW11.

4. Vilken trend är hetast i London under 2016?

– När det gäller mat är lokalproducerad och Nose to tail-dining fortfarande hett och till och med delar på grishuvudet finns på flera menyer! På St Johns kan du äta Crispy pigs skin till förrätt och Crispy pigs ears finns på Duck and Waffles meny. Sedan kan inte Londonborna få nog av äggrätter, och brunch är populärare än någonsin.
London Fashion Show startar om några veckor. Där kommer vi få se dramatiska kombinationer av blommor, vida och smala ränder, geometriska mönster och gigantiska fototryck i textilerna.

5. Vad gör du helst en ledig förmiddag i London?

– Då bokar jag en guidad stadsvandring med Unseen Tours. En guidad rundvandring utöver det vanliga! Här är det de hemlösa och före detta hemlösa som är guider. Personligt och berörande berättar de om sina utvalda stadsdelar av London. Följer med färgstarka norska Viv som visar sitt Covent Garden där hon bott i många år. Eller någon av hennes kollegor. Boka online i förväg.

– En ledig lördag åker jag till Maltby Street i Bermondsey. Ett himmelrike för matnördar! Här kan du för billig penning prova massa spännande rätter på matmarknaden. Sen slinker man in på något av alla mikrobryggerier som ligger i området och provar något nytt ölmärke eller kollar in någon antikbutik.

– Eller så tar jag tåget eller tuben till trevliga Richmond och besöker Petershams Nurseries, en underbar oas för alla romantiker och blomsterälskare. Här finns en handelsträdgård och shop, ett mysigt fik och en gudomlig restaurang - av det dyrare slaget. Sedan tar jag en promenad längs med Themsen och fortsätter in till centrala Richmond och avslutar med hemlagad italiensk glass på Gelateria Danieli.

Läs mer om London här.

Paris. Foto: VV Voennyy

PARIS

Korrespondent: Natalie Cevallos Morales, operasångerska och sångpedagog.

1. Vad är bäst med Paris?

– Paris är en magisk stad! Jag skulle säga att något av det bästa med denna stad är blandningen av gammalt och nytt. Högsäte för mode, lyx, kultur och för den bohemiska livstilen som har lockat så många artister och konstnärer genom tiderna. En stad så oerhört rik på historia att det alltid finns något nytt att se. Samtidigt är det en ultramodern stad som har allt en storstad kan erbjuda. Parisarna vet hur man njuter av livet i sin stad med dess uteserveringar, goda mat och viner.

2. Vad missar många som besöker Paris, men som de borde se/besöka?

– Istället för hetsen av att se de stora kända monumenten tycker jag att man ska njuta av nuet i Paris. Sätt dig på en stadsbuss och åk till olika områden och bara strosa runt. Åk t.ex. till området Montmartre eller området Butte-aux-cailles.

– Ett område mitt i centrum som är värt att besöka är Montorgueil. Dyk in på matmarknads-gågatan Rue Montorgueil och låt dig guidas runt av alla dofter och intryck. Grillade kycklingar och prydligt uppradade ostar samsas på denna gata med blomsteraffärer, caféer och barer. Ställ dig i kön hos bagaren för att få ditt dagsfärska bröd och varför inte unna dig en bakelse? Rue Montorgueil, 75002 Paris

– Om du inte står ut med kön till Eiffeltornet, som i min åsikt räcker att beskåda på avstånd, åk då till Tour Montparnasse. Den bästa panoramautsikten över Paris har du enligt mig ifrån Tour Montparnasse. Varför inte förlänga besöket till kvällen med en drink i baren och beundra staden i kvällsljus. 33 Avenue du Maine 75015 Paris

– Behöver du komma bort ifrån stadsbruset ett tag och vill ha en stund av ro? Åk då till kyrkogården Père Lachaise. Gå din söndagspromenad mellan träden och gravar som tillhör bl.a. Édith Piaf, Jim Morrison, Oscar Wilde, Chopin och Maria Callas, och lyssna på tystanden. 16 Rue du Repos 75020 Paris

3. Vad för sorts mat ska man inte missa i Paris?

– Fransk mat i all ära. Självklart bör du gå till en fransk bistro och äta av de franska läckerheterna. Något man dock absolut inte får missa i Paris enligt mig är det enorma utbudet av mat ifrån alla jordens hörn som du hittar i denna världsstad. Vad sägs om till exempel afrikansk, asiatisk eller indisk mat? För att känna på den franska atmosfären rekommenderar jag Chez Paul. Det känns som att du gått rakt in en gammal fransk film när du kliver in här. Dekorationen är lika ärlig och rustik som maten de serverar. Pröva deras krämiga potatisgratäng med en blodig côte de boeuf, eller konfiterad anka. 13 Rue de Charonne 75011 Paris

– Ett annat franskt ställe värt att besöka är Robert et Louise som ligger i hjärtat av det judiska kvarteret Le Marais. Här är menyn enkel: Kött, kött och mer kött. Till utsidan ser det inte mycket ut för världen, man ser knappt in för de rödvitrandiga gardinerna. Väl inne i värmen möts du av den öppna spisen där elden brinner och köttet ligger på grillen. 64 Rue Veille du Temple 75003 Paris

– För att bara nämna ett exempel på all exotisk mat vill jag lyfta fram den lilla Vietnamesiska restaurangen Un jour à Hà Nôi som verkligen förtjäna att få komma fram i rampljuset. 46 Rue daguerre, 75014 Paris

4. Vilken trend är hetast i Paris under 2016?

– Folk vill äta riktigt bra mat av den bästa kvalitén. Det ordnas matkurser som hålls av kända kockar. För den välbärgade kan du hyra in din privata kock till din soirée. Med hjälp av appar kan du få mat hemkörd från de finaste restaurangerna i stan. Samtidigt med denna lyxtrend så ser man även mer av den enkla maten så som soppor, pajer och hemgjorda bakverk. Parisarna letar nu efter ”slow Life” livsstilen, personliga platser där man känner sig som hemma. Allt blir mindre och mindre individuellt. Sport t.ex. utövas mer i grupp. Det ordnas löparturer runt stan i grupper på uppåt 50 personer. Bootcamp är också en trend där man samlas i stora grupper och hårdtränar med en militär eller polis. På modesidan ser man ett ökat intresse för ”made in france” märken.

5. Vad gör du helst en ledig förmiddag i Paris?

– När jag är ledig en dag, och om vädret tillåter, åker jag gärna ut och springer i en av Paris största parker, Bois de Vincennes, som dessutom omringas av en skog. Här passar jag på att njuta av lite frisk luft och natur, något vi inte är bortskämda med i denna storstad. Efter det åker jag till t.ex. sjätte arrondissementet, till området Saint Sulpice och dricker kaffe på en terrass för att sedan avsluta med att bara flanera i solen. Detta är något parisarna ofta gör, särskilt på söndagar då man tar sig ut med familjen för att promenera och sedan avslutar med en härlig söndagsmiddag som varar flera timmar.

Läs mer om Paris här.

Få mer inspiration kring cityresor här!

New York.

Bild 1 av 4

Barcelona.

Bild 2 av 4

London.

Foto: Marco Rubino Bild 3 av 4

Paris.

Foto: VV Voennyy Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X