Foto: Pexels
Mat & dryck

Experterna tipsar: bästa vita vinerna till helgen

Varför inte fira att januari äntligen är över med ett glas mousserande vin? Här tipsar SPG:s vinexperter om fyra vita viner.

2017 Org de Rac Chardonnay
99 kr, nr 2930
Sydafrika, Swartland

Annons

Vitt fylligt och smakrikt. Swartland har vuxit fram som det mesta innovativa vinområdet i Kap-provinsen. Många druvor är ekologiska precis som denna chardonnay: rika fattoner, tropisk frukt med viss smörighet och mjuk syra. Bäst till kokt kyckling med currysås.

— Mikael Mölstad

Laurent Perrier La Cuvée Brut
409 kr, nr 78773
Frankrike, Champagne

Vitt torrt, mousserande. Från klassiska huset Laurent Perrier kommer här en huschampagne gjord av huvudsakligen chardonnay. Maffig smak med traditionsenlig brödighet samsas med citrus och äpplen i ett lyxigt och matvänligt bubbel.

– Anders Melldén

2011 Rotari Blanc de Blancs
139 kr, nr 77152
Italien, Trentino-Alto Adige

Mousserande vin, torrt. Läskande och blygsamt prissatt italienare som vilat hela 36 månader på sin jästfällning. Här har du en slipad minglare som går loss på toner av citrusfrukt, rostat bröd och mineral. Släck törsten till salta tilltugg.

– Linda Pérez

2016 Greco di Tufo
119 kr, nr 6013
Italien, Kampanien

Vitt friskt och fruktigt. Jag kan verkligen gilla den här typen av vita viner som kombinerar krispiga päron och mineralitet med fetma, honungssötma och mogen citrus. Det här är kul, i all sin enkelhet. Sitter som en smäck till helgrillad fisk med enkla tillbehör, smält smör och en rejäl skvätt pressad citron på.

– Andreas Grube

Till Toppen