Foto: Pexels
Mat & dryck

Experterna tipsar: bästa vinerna till helgen

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fyra favoriter för helgens festligheter.

Pinot Gris Réserve, 2016
Frankrike, Alsace
99 kr, nr 2119

Annons

Vitt, druvigt och blommigt. En favoritdruva i Alsace som borde uppskattas av fler – i synnerhet som den passar fint till både kryddig och syrlig mat. Gärna thailändsk eller kinesiskt. Rikt aromatisk med äppel-pärontoner, mjukt kryddig syra och viss skalbitterhet i avslutningen.

– Mikael Mölstad

Betsek Tokaji Hárslevelü, 2015
Ungern, Tokaj-Hegyalja
131 kr, nr 79543
Vitt, friskt och fruktigt. Snygg, torr, lätt nötig smak med mogna äpplen och citrus erbjuds när Chateau Cloche presenterar sin version av torrt vin av druvan hárslevelü. Passar med sin rika smak och lilla pepprighet perfekt till fisk- och grönsaksrätter.

– Anders Melldén

Cecchi Sangiovese, 2016
Italien, Toscana
75 kr, nr 2312

Rött, mjukt och bärigt. Just denna månad brukar kännetecknas av fruktiga, fräscha och plånboksvänliga sökningar. Så vad passar väl bättre än en enkel men välgjord sangiovese? Detta från ett vinhus i Maremma, södra delen av Toscana. Drick svalt till såväl de hemgjorda köttbullarna som till fredagsbiffen.

– Linda Perez

Tio Pepe Dos Palmas Fino
Spanien, Jerez
209 kr, nr 94817

Sherry, torr. Halleluja! När det släpps sådana här finfina finos i småpartisortimentet är det bara att buga och bocka. Komplex, djup och karaktärsfull, där den typiska äppeldrivna, nötiga och lätt salta fräschören sitter som en smäck. Ett vin som får mig på mycket gott humör.

– Andreas Grube

Till Toppen