Annons

Ivar Arpi:Experterna som sällan har rätt

Lika bra på att förutsäga framtiden som de flesta statsvetare?
Lika bra på att förutsäga framtiden som de flesta statsvetare? Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
Publicerad

Vi människor är bra på mycket, men att förutsäga framtiden är inte vår starkaste sida. Birgitta Ohlsson har just meddelat att det inte är aktuellt för henne att ställa upp som partiledarkandidat. Tidigare i år spekulerades det om Jan Björklund skulle följa Göran Hägglunds exempel och avgå efter valnederlaget. Statsvetare och andra experter var ivriga med gissningarna. Jonas Hinnfors sade att det ”inte skulle förvåna” om Björklund gjorde som Hägglund (SvD 30/1). Svend Dahl på Liberala Nyhetsbyrån tog i desto mer och sade att ”om någon månad inser vi att det var på onsdagskvällen Jan Björklunds fall började på allvar” (Expressen 30/1). Ulf Bjereld var mer försiktig och förutsåg på sin blogg att Jan Björklund skulle avgå på landsmötet, som hålls i november och alltså fortfarande kan inträffa (25/1).

Frågan var het där i januari. Under första vecka i februari frågade därför statsvetaren Anders Sundell 89 "experter”, förvisso självutnämnda, och 239 ”vanliga” om huruvida Jan Björklund skulle avgå innan 30 juni (Politologerna 19/8). Deltagarna angav även hur säkra de var på sin sak. De allra flesta hade fel – hela 68 procent. Experterna och de vanliga hade dessutom lika fel. Sundell fann även ett nedslående resultat för en ledarskribent: ju säkrare man var på sin sak desto större sannolikhet att man har fel.

Tidigare i år gjorde Sundell samma sorts undersökning om vem som skulle bli Göran Hägglunds efterträdare (12/3). Inte heller där lyckades experterna bättre än vanligt folk med att förutse att det skulle bli Ebba Busch Thor.

Annons

De vi kallar experter är sällan så bra som de utger sig för att vara. Eller så bra som vi hemskt gärna vill tro att de är. För visst vore det tryggt om någon hade stenkoll?

Men för att spela med öppna kort. När jag var med i Gomorron Sverige tidigare i år ställdes frågan om vem som efterträder Jan Björklund. Blixtsnabbt svarade jag Birgitta Ohlsson. Eller gissade, som det heter. Gissade tvärsäkert.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons