Annons
X
Annons
X

Experterna om Clinton

Barack Obama blir demokraternas kandidat till amerikanska presidentvalet. Clinton har ännu inte erkänt sig besegrad vilket kan vara en medveten strategi för att förhandla om en vicepresidentpost, menar flera av de USA-experter som SvD.se talat med. ”Hon kom väldigt väldigt nära, nästan ända fram”, säger USA-kännaren Erik Åsard som menar att hennes politiska karriär är långt ifrån över. Nu väntar en kamp ”mellan två outsiders” McCain och Obama.

Foto: SETH WENIG/AP
 1. Varför erkänner sig Clinton inte besegrad?
 2. Kan hon vänta med besked ända till konventet?
 3. Vad händer nu inom demokraterna?
 4. Kan Obama acceptera Clinton som vicepresident?
 5. Vad gick fel i Clintons kampanj?
 6. Vem vinner presidentvalet?

Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska institutet:

 1. – Om hon stannar kvar kan hon förhandla sig till en vicepresidentpost. Jag tror hon kommer att sätta sig ner redan i denna veckan vid förhandlingsbordet. Hon har ett ansvar både mot de som röstat på henne och sin personal. Det finns mycket som står på spel för hennes del.
 2. –Nej. Ju längre hon väntar desto mer skadas hennes framtida politiska möjligheter. Om hon funderar på att kandidera om fyra år så är det bara till nackdel om hon inte erkänner sig besegrad.
 3. – Förhandlingar kommer inledas mellan de båda kampanjerna som fungerar litet som politiska partier. Förmodligen redan i denna veckan. Man vill ha en enhet inom partiet.
 4. – Jag tror det blir svårt. Han ser bara nackdelar, framför allt med att få Bill Clinton med på tåget. Men det är inte omöjligt, samma sak hände när Lyndon Johnson blev vicepresident under John F Kennedy. Kennedy ville absolut inte ha honom som vicepresident men gav sig av strategipolitiska skäl. Och då vann de Texas.
 5. – Clinton förde en arrogant kampanj där hon hela tiden utgick ifrån att hon var den enda tänkbara kandidaten. Efter ”supertuesday” i februari visade det sig att hon inte hade något kampanjupplägg. Man valde att koncentrera sig på de stora staterna som skulle bli viktiga i presidentvalet och struntade i de små delstaterna. Obama gjorde precis tvärtom och satsade på de små. I ett politiskt läge där det var så jämnt mellan kandidaterna spelade detta stor roll.
 6. – Både McCain och Obama är outsiders med förmågan att nå bortom gränsen för partiets traditionella väljare och det gör det hela väldigt osäkert. McCain har haft flera kontroversiella åsikter tvärtemot partiets till exempel när det gäller tortyr som han är emot. Obama är den förste afroamerikanske presidentkandidaten och dessutom väldigt ung. McCain är den äldste någonsin med sina 71 år. Obama är en klassisk vänsterpolitiker som har försökt gå över gränsen genom att bland annat prisa förre presidenten Ronald Reagan och hans politik.
Annons
X

Kerstin Berglöf, forskare på Utrikespolitiska institutet

 1. – Jag måste säga att hennes agerande är mycket förvånande. Om hon nu skulle vara intresserad av vicepresidentposten då talar hennes agerande mot henne. Hon måste kunna agera mer storartat. Hade hon betonat Obamas seger hade det varit mer positivt för henne. Men jag tror att det finns flera aspekter, hon väntar för att kunna få en förhandlingsposition och få sina kampanjskulder avskrivna. Om Obama tar över skulderna och hon erkänner sig besegrad är hon inte längre en nagel i ögat på honom.
 2. – Nej det måste komma nu inom den närmaste veckan. Nu behöver Obama lägga all fokus på den allmänna valrörelsen och striden om presidentposten med McCain. Det är bara till nackdel för henne om hon väntar.
 3. – Splittringen inom partiet har överdrivits. Hennes väljare är i mångt och mycket rena partiväljare och ett resultat av en medveten mobilisering inom partiet. De kommer att finnas kvar.
 4. – Det är inte uteslutet att det blir så men jag tror inte att Obama känner sig tvingad att erbjuda henne en vicepresidentpost. Jag har svårt att tro att det kommer att fungera eftersom personkemin inte verkar stämma helt överens mellan de här två kandidaterna. Men han tar det säkert under övervägande.
 5. – Obama har verkligen gjort en lyckad kampanj som drivits av sig själv underifrån. Clintons kampanj har istället varit förknippat med partiet. En tungrodd partiapparat kontra en genuin folkrörelse och vinnaren har varit Obama.
 6. –  Obama har en rejäl chans. Särskilt med tanke på det ekonomiska läget och Irakkonflikten. Men det är fortfarande för tidigt att säga något vi får se vad som händer.

Erik Åsard, Chef för Nordamerikainstitutet, Uppsala universitet:

 1. – En tanke är att hon vill skapa sig förhandlingsutrymme för att kunna diskutera en framtida vicepresidentpost eller annan ministerpost med Obama. De har i stort sett fått lika många röster vardera – upp emot 18 miljoner röster – men hon har också vunnit fler primärval. Delegatmässigt är det hela redan avgjort och avgjordes i natt när Obama kom över den så kallade ”magiska gränsen”. Men Hillary Clinton har tidigare sagt att hon aldrig ger upp utan bara ”fortsätter”. Det är hennes livsmotto och spelar nog också in i det här sammanhanget.
 2. – Nej, det tror jag hon förlorar mycket på. Hon undergräver sin egen framtida roll i partiet och måste finna sig i att hon har förlorat. Det är viktigt att hon går ut och stödjer honom aktivt.

3.– Nu går partiet in i nästa runda, kampanjen mot republikanerna och då måste hon visa sitt stöd. Partiet måste vara enat. Säkert blir det mycket förhandlingar och samtal.

 1. – Ja det återstår att se. Obama ska göra en lista på tänkbara personer och där finns hon helt säkert med. Men en blivande president utser själv vem som blir hans vicepresident och ringer upp den personen och erbjuder tjänsten. Så brukar det gå till. Men du kan ta exemplet med Kennedy och Johnson. Där var Johnson den främste kandidaten men Kennedy ville absolut inte ha med honom. Sedan bestämde han sig ändå av rent strategiska skäl.
 2. – Inte mycket. Hon vann inte men hon kom väldigt nära. Hon gjorde en missbedömning, hennes strategi gick ut på att vinna alla stora stater medan Obama valde den raka motsatsen att vinna i de små delstaterna och reste runt på nomineringsmötena. Dessutom har Obama visat sig vara en ovanligt karismatisk politiker. Han har blivit förnyelsens kandidat medan Clinton setts som en del av det förgångna. Hon hade nio medtävlande och åtta av dem slog hon. Men den nionde rådde hon inte på.
 3. – Det har hela tiden varit väldigt jämnt mellan Obama och McCain vilket är litet förvånande. Allt talar för att demokraterna skulle vinna med god marginal. Amerikanska folket är trötta på Irakkriget och missnöjda med bolånekrisen, ekonomin och presidenten. Man har fått nog av åtta års republikanskt styre. Ändå ligger McCain och Obama jämsides. McCain uppfattas inte som en traditionell republikan utan är en ganska egen person som har gått sina egna vägar och det har ofta väckt ont blod inom partiet. Han är stöd även bland oberoende väljare så det blir spännande att se vem som vinner, det är fem månader kvar.
Annons
Annons
X
Foto: SETH WENIG/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X