Analys

Carolina Neurath:”Experterna” gissar fel om börsen

Carolina Neurath

Så här i början av året brukar en särskild gissningslek vara populär: den om hur börsen ska sluta i år. Men de så kallade experternas scenario slår sällan in. Av någon anledning är de ofta för optimistiska. En genomgång i arkiven får ordet köpläge att framstå som närmast ironiskt.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Vi närmar oss ett köpläge”, sa en analyschef på en storbank. Det var den 10 september 2008 och några aktieanalytiker intervjuades och fick resonera om läget på börsen. Stockholmsbörsens index hade då backat med över 23 procent under året. Det verkade vara tillräckligt, enligt analytikerna som målade upp en ensidig bild av en börsmarknad som snart vänder upp. Fem dagar senare, den 15 september 2008, ansökte Lehman Brothers om konkursskydd och en finansiell mardröm slog in. Det ekonomiska systemet nära nog kollapsade, och nu var det inte längre många som talade om något köpläge. Börsens index slutade det året på minus 42 procent.

Men det råder ingen brist på andra börsanalytiker och fondförvaltare som har varit för positiva. I början av förra året gick gissningsleken på högvarv. Så kallade börsproffs och experter verkade vara rörande överens om att 2011 skulle bli aktiehandlarnas år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons