Annons
X
Annons
X

Experter varnar för nya Google Chrome

Datasäkerhetsmyndigheter i både Tyskland och Holland varnar nu konsumenter för att installera Googles pinfärska webbläsare Google Chrome. Även i Sverige tycker experter att vanliga användare ska hålla sig borta tills sökjätten lyckas få bukt med säkerhetsproblemen.

DÅLIG SÄKERHET I BETAVERSIONEN

Tidigare i veckan upptäcktes flera allvarliga säkerhetsbrister i sökjättens webbläsare – applikationen som ska ta upp kampen med Microsoft, Apple och Mozilla. Bland annat ska hackare ha kunnat ta över användares datorer. Google har även fått kritik för att man gjort anspråk på användarnas upphovsrätt samt att webbläsaren liknar ett spionprogram eftersom allt som skrivs i adressfältet i webbläsaren skickas till sökjätten, rapporterar Computer Sweden.

Efter att säkerhetsbyråer i både Tyskland och Holland gått ut och varnat konsumenter för att använda den betaversion som funnits att ladda ned på Google sedan en dryg vecka tillbaka tvingades sökjätten i går att lova att all information kommer att anonymiseras och inte sparas i kommersiella syften. Företaget tvingades även att ändra i användaravtalet.

Jonas Thambert, it-säkerhetsexpert på Sitic, Sveriges it-säkerhetscentrum, en del av Post & Telestyrelsen håller med om att betaversionen är skakig och avråder vanliga dataanvändare från att testa den version som finns tillgänglig just nu.

Annons
X

– En betaversion är mer för teknikfreakar och poängen med att göra den tillgänglig för allmänheten är att få hjälp med att hitta buggar. Att Google gör så här är inte konstigare än när Microsoft och Apple testar nya versioner – skillnaden är bara att så många fler uppmärksammar den på världens största söksida, säger han till SvD.se.

Buggar i applikationer blir vanligare i takt med att datorer och operativsystem är bättre skyddade. Samtidigt hårdnar kampen om användarna när även Google ska ge sig in på webbläsarmarknaden.

– Som vanlig användare är det bättre att vänta några veckor, då finns troligtvis en bättre version.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vill man ändå testa den nya webbläsaren är det hängslen och livrem som gäller – med andra ord: uppdatera ditt operativsystem, se till att ha ett antivirusprogram och en bra brandvägg.

  Google Chrome svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X