Annons
X
Annons
X

Experter välkomnar utspel om räntan: ”Äntligen!”

Experterna gör tummen upp. Vice riksbankschef Cecilia Skingsleys uttalande i SvD tolkas som ett stopp för fler räntesänkningar – bra, tycker de, och välkomnar en coolare riksbank.

Riksbankens minusränta
[object Object]
Cecilia Skingsley har varit vice riksbankschef i snart tre år. Under tiden har reporäntan sänkts från 1 procent till minus 0,5 procent. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Reaktionerna på SvD:s intervju med Skingsley bland de ekonomer är entydigt positiva.

– Äntligen! säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Hon uppfattar det som om att Cecilia Skingsley försvarar den politik som förts, men att hon nu byter fot. Nu argumenterar hon på samma sätt som två andra ledamöter i direktionen, Martin Flodén och Henry Ohlsson, menar Annika Winsth.

Annons
X

– Marknaden ifrågasätter penningpolitiken mer och mer. Det är inte ännu lägre ränta som får företagen att investera eller anställa. Risken är att vi bygger bubblor genom fel investeringar.

– Nu är det tre mot tre i direktionen. Ska någon mer byta fot så är det sannolikt Per Jansson, säger Annika Winsth.

Även Lars Jonung, professor vid ekonomihögskolan i Lund, välkomnar den nya linjen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tolkar det som om att hon tycker att det räcker med negativa räntor. Det finns en risk att de negativa räntorna skapar mer problem än de löser.

  Enligt honom tar de låga räntorna bort motivet att spara och göra större investeringar.

  – Vi får felinvesteringar i aktier och fastigheter. Räntorna gynnar dem som redan har tillgångar, säger professor Lars Jonung.

  Riksbanken måste bli en bättre pedagog, tycker han.

  – Den kan säga: Vi ska ha en inflation runt 2 procent, men med tanke på hur det ser ut i omvärlden så får vi vänta med det. Riksbanken har allvarligt överskattat möjligheten att ha en inflation som avviker från omvärldens, säger Lars Jonung.

  John Hassler, professor i nationalekonomi och ordförande i Finanspolitiska rådet, tycker att Cecilia Skingsleys uttalande tyder på att Riksbanken kommer att ha mer is i magen i framtiden. Det blir förmodligen inga ytterligare räntesänkningar.

  – Det hon säger är klart och tydligt. Hon menar att Riksbanken har etablerat ett förtroende för att den har inflationsmålet på 2 procent som främsta prioritering. Nu när det förtroendet finns kan den låta bli att reagera på inflationsimpulser som temporära ändringar i importpriser eller växelkursförändringar, säger han.

  Han gillar tanken på en coolare riksbank.

  – Vi har bra fart i ekonomin så det finns fog att tro att inflationen på sikt kommer upp till målet, säger John Hassler.

  Swedbanks chefsekonom Anne Breman tycker Cecilia Skingsley är tydlig i att hon vänt i frågan om penningpolitiken.

  – Jag tolkar det så att direktionen har stått och vägt ett tag, och det här förstärker vår bild av att det förmodligen inte kommer fler räntesänkningar, säger hon.

  Men det är ännu mer intressant att Skingsleys uttalande innebär en öppning för att Riksbanken kommer att avstå från valutainterventioner om kronan stärks ytterligare framöver, tycker hon.

  **Robert Bergqvist, **chefsekonom på SEB, håller med om att det ser ut att vara stopp för räntesänkningarna. Dessutom ser han tecken på att centralbankerna börjar se gränserna för penningpolitiken.

  – Cecilia Skingsley ansluter sig till det synsättet. Det tycker jag är bra. Penningpolitiken har passerat bäst-före-datum, säger Robert Bergqvist.

  Annons

  Cecilia Skingsley har varit vice riksbankschef i snart tre år. Under tiden har reporäntan sänkts från 1 procent till minus 0,5 procent.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X