Annons
X
Annons
X

”Underbetyg åt både Investor och Industrivärden”

Ericsson har hamnat i en negativ spinn. Företaget leds av en vikarie och både styrelse och storägare duckar för kritiska frågor. Ohållbart, anser experter som SvD Näringsliv talat med. Vakuum och ryktesspridning hotar bolaget.

Ericssons kräftgång
[object Object]
Ansvaret för Ericssons maktvakuum faller tungt på storägarna, Investor och Industrivärden. På bild: Investors vd Johan Forssell och Industrivärdens dito Helena Stjernholm. Foto: Lars Pehrson och Magnus Hjalmarson Neideman

Krisdrabbade Ericsson har nu varit utan vd i 81 dagar. Förödande, menar experter.

Ingalill Holmberg, professor i ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm, anser att ett vd-skifte alltid skapar ett vakuum, såväl internt som externt.

– I Ericsson handlar det om företagets överlevnad och vad som kommer finnas kvar när de aviserade åtgärdspaketen är genomförda, säger hon.

Annons
X

Risken är stor, enligt Ingalill Holmberg, att företaget tappar talanger.

– Det blir svårare att attrahera och rekrytera nya medarbetare.

Även Ann Enander, professor på Försvarshögskolan med inriktning på ledarskap, betonar att ledarskapet har särskilt stor betydelse i kriser.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är vanligt i krissituationer att ledningen duckar eller förlamas.

  Hon förklarar att frånvaron lämnar ett tomrum som fylls av något annat. Det handlar tyvärr ofta om rykten, spekulationer och tolkningar.

  – Särskilt i dag, när allt går så snabbt i medier. Syns ledaren inte så skapas tomrummet, där man inte vet vad som händer och vad som görs, säger Ann Enander.

  Till slut blir det svårt för styrelsen att hitta en ny vd.

  Hon nämner några stora kriser, var och en mycket olika, där ledare fått kritik för att ha varit frånvarande. Exempelvis BP:s kris i Mexikanska golfen där BP:s ordförande Carl-Henrik Svanberg duckade eller skogsbranden i Västmanland, då ledningen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inte syntes till.

  – Ledarna har kanske inte så stor roll i själva arbetet, men symbolvärdet är enormt viktigt. Ledningen sätter prägel på händelsen.

  Förtroendet är så enormt viktigt för ledare i kriser.

  – Man har inte råd att välja tomrummet, säger Ann Enander.

  Ingalill Holmberg är på samma på linje. Hon poängterar att vid oväntade vd-avsked tappar företaget tempo i förhållande till konkurrenter. Samarbetsdiskussioner läggs på is.

  – Till slut blir det svårt för styrelsen att hitta en ny vd.

  Holmberg betonar också att det är svårt generellt med vd-positioner i globala bolag. Det blir inte bättre av den situation som Ericsson befinner sig i.

  – Det är inte säkert att alla vill. Så även om det finns kompetents som skulle passa bra för det här jobbet, vilket det självklart gör, är det inte säkert att man vill ha jobbet, säger hon.

  Bengt Lejsved, tidigare Europachef för den internationella rekryteringsfirman Heidrick & Struggles, tror att Ericsson skulle behöva en vd med marknadsinriktning och teknisk inriktning.

  – Men det beror på vad ägarna vill. Om de tänker stycka eller sälja Ericsson, då är det mer lämpligt med finansbakgrund, säger han.

  Fast ägarna måste tala om vad de vill med företaget. Så verkar det inte riktigt vara i Ericsson nu, tycker han.

  – Varför Leif Johansson inte är mer tydlig förstår jag inte. Det är ju hans roll. Ordföranden ska föra ägarnas talan, säger Bengt Lejsved.

  – Antingen är ägarna inte tydliga med vad de vill, eller också så har de inte sagt vad de vill. Man kan tycka att det borde vara en enkel fråga här, ägarna sitter ju i styrelsen, säger han.

  Inte heller Ingalill Holmberg är imponerad av Ericssons kommunikation kring senaste veckornas cirkus.

  – Man har inte klarat ut hur man ska kommunicera kring det här, säger hon och tillägger:

  – Det är inte möjligt i dag att sitta i styrelsen och vara ansvarig och inte säga någonting alls. Det förstärker den negativa spiralen.

  Det är ett underbetyg åt både Investor och Industrivärden.

  Både Ingalill Holmberg och Bengt Lejsved tror att det blir svårt att locka någon internationell toppkandidat till ett krisdrabbat Ericsson i Sverige. Sverige är inte särskilt attraktivt för de internationella ”tolvtaggare”, ens för välmående företag.

  Om Ericssons styrelse söker internationellt tar det tid, konstaterar Bengt Lejsved. Processen tar flera månader. Men när Hans Vestberg fick sparken i somras borde rekryteringen av en ersättare redan varit en bit på väg.

  – Jag skulle vara förvånad om det inte var så. Man startar sällan från noll. Det är egentligen vd:s uppgift att se till att det finns en ersättare, och att styrelsen känner till detta, säger han och gissar på att det blir en svensk vd, säger Bengt Lejsved.

  Carina Lundberg Markow menar att ansvaret för bolagets tillstånd faller lika mycket på styrelsen som på tidigare vd:ar. Foto: Joakim Ståhl

  Carina Lundberg Markow, chef ansvarsfullt ägande på Folksam, säger att det faller ett stort ansvar på styrelsen att se till att snarast hitta en ny vd.

  – Det är viktigt att man söker även utanför den vanliga kretsen och hittar en person som kan ta företaget ut ur krisen och till nya höjder, säger hon och ger en känga till både styrelse och huvudägarna.

  – Styrelsen är lika ansvarig som avgångne vd och vd före honom för den situation bolaget har försatts i. Det gör att man tvivlar på att styrelsen har varit ändamålsenligt sammansatt, säger hon.

  – Det är ett underbetyg åt både Investor och Industrivärden. Valberedningen behöver sammanträda snarast för att börja utvärdera styrelsens arbete och kanske även samarbetsformer. Maktfrågor får aldrig sättas framför företagets bästa.

  SvD har sökt Industrivärden och Investor. De har – än en gång – avböjt att kommentera.

  Annons

  Ansvaret för Ericssons maktvakuum faller tungt på storägarna, Investor och Industrivärden. På bild: Investors vd Johan Forssell och Industrivärdens dito Helena Stjernholm.

  Foto: Lars Pehrson och Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

  Carina Lundberg Markow menar att ansvaret för bolagets tillstånd faller lika mycket på styrelsen som på tidigare vd:ar.

  Foto: Joakim Ståhl Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X