Experter tonar ned larm om gift i pasta

Svensk pasta innehåller en högre halt av tungmetallen kadmium än pasta tillverkad i Italien, rapporterar SVT. Men såväl Livsmedelsverket som forskare är försiktiga med att slå larm.– Jag tror att om man undviker att äta fiberrika fullkornsprodukter så är skadan större, säger nutritionsforskaren Agneta Åkesson vid Karolinska Institutet till SvD.

Under strecket
Publicerad
Pasta.

Pasta.

Foto: TT
Annons

I en undersökning genomförd av Livsmedelsverket, som SVT har tagit del av, visar det sig att svensk pasta har en högre halt av kadmium än pasta från Italien.

Det fanns 0,05 milligram av tungmetallen i varje kilo svensk pasta och 0,03 i den italienska. Enligt Kemikalieinspektionen kan kadmium orsaka stora problem på njurarna, benskörhet och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt bröst- och livmodercancer. Och det är vanligen via maten man får i sig det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons