Annons

Experter: System utformat för mutor

Sten Lindström, tidigare polischef på Ekobrottsmyndigheten.
Sten Lindström, tidigare polischef på Ekobrottsmyndigheten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Från den mellanhand dit Bombardier slussar över en halv miljard kronor förs stora belopp till ett nät av brevlådeföretag i skatteparadis.

De har band till ökända ryska affärsmän som står en granne till president Vladimir Putin nära.

TT
Publicerad

– Upplägget är designat för att slussa mutor, konstaterar Louise Brown, styrelsemedlem i Transparency International i Sverige, som granskar korruption.

Hon syftar på hur affärerna är upplagda. Bombardier i Sverige säljer först utrustning till brevlådeföretaget Multiserv Overseas, som på papperet säljer samma utrustning minst 570 miljoner kronor dyrare tillbaka till Bombardier i Azerbajdzjan.

Vladimir Jakunin, till vänster i mitten, tillsattes som chef för den ryska järnvägen av president Vladimir Putin. Under Jakunins tid som chef tjänade en grupp ryska affärsmän miljardbelopp på järnvägens upphandlingar. Samma personer har kopplingar till svenska Bombardiers mutmisstänkta affärer i Azerbajdzjan.

Foto: Alexei Druzhinin/AP Bild 1 av 2

Den ryske affärsmannen Aleksej Krapivin, som tjänat stora pengar på mutmisstänkta järnvägsaffärer i Ryssland, kan knytas till svenska Bombardiers partner Multiserv.

Foto: Panamadokumenten/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons