Annons
X
Annons
X

”Privatekonomisk bomb byggs in i nyproduktion”

Regeringens undantag från amorteringar i nyproduktionen av bostäder skapar risker för köparna. Det ligger redan långsiktiga bomber i många bostadsrättsföreningar. Snart tillkommer ytterligare risk för köpare i nyproduktion.

Amorteringskravet

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fastighetsmäklare varnar för konsekvenserna av regeringens nya lagförslag om undantag från amorteringar i nyproduktion. Mot löfte om att inte namnges, uppger mäklarna att bostadsrättsköpare i nyproduktion kan förlora 100 000-tals kronor när deras amorteringsfria nya bostadsrätter senare ska säljas vidare.

Klart är att regeringen i höstas, mot Finansinspektionens vilja, smög in ett nytt undantag i den kommande lagen om tvingande amorteringar som riksdagen ska klubba i vår. För att sporra byggandet får köp i nyproduktion vara amorteringsfria utan tidsbegränsning.

Men nu varnar mäklare för stora privatekonomiska risker för köparna.

Annons
X

Bland mäklare finns en försiktig tumregel om att priset för objektet sjunker med 100 000 kronor för varje tusenlapp högre boendekostnad per månad. Tillämpat på en nyproducerad bostad, belånad till 85 procent med 4 miljoner kronor, skulle prisfallet bli 660 000 kronor när den säljs vidare på en marknad utan prisuppgångar.

Tumregeln utgår från normalt ränteläge, 5 procent. Med dagens lägre kalkylräntor kan priseffekten bli dubbelt så stor – 1,3 miljoner kronor i prisfall för samma lägenhet.

Kan det här skada svaga hushåll?

– Ja. Prismekanismen finns såklart, precis som konsumentperspektivet finns. Formellt är amorteringen ett sparande, men det är internationellt välkänt att hushåll inte är så rationella som vi trott. Det finns en närsynthet och kortsiktighet som är påtaglig, men i Sverige förs tyvärr inte den diskussionen, säger Boverkets analytiker Bengt Hansson.

I förslaget till en ny amorteringslag som är på remiss till den 12 februari, skriver Finansinspektionen rakt på sak att "undantag borde öka betalningsviljan för nyproducerade bostäder jämfört med befintliga bostäder". Men konsumentperspektivet att samma mekanism ger de nya bostäderna lägre marknadsvärde så fort de säljs vidare och nästa ägare måste amortera, nämns inte.

– Som jag har uppfattat det, har byggindustrin haft lobbying mot regeringen, och lyckats med detta, säger Bengt Hansson vid Boverket.

Byggindustrins gräddfil till fortsatt amorteringsfri bostadsförsäljning dök upp i ett PM från regeringen till Finansinspektionen efter sommaren. Myndigheten var skeptisk och svarade att undantaget "är tveksamt" och att det – om det ändå införs – borde tidsbegränsas. Men Finansinspektionen är nu överkörd på båda punkterna.

– Man förstärker naturligtvis sårbarheten hos dem som köper i nyproduktion. För mig är det obegripligt varför man med dagens höga bostadspriser skulle behöva ge nyproduktion denna ytterligare subvention. Den fanns inte med i det första förslaget om amorteringskrav. Det är ett helt onödigt undantag, eftersom byggbolagen redan kör för fullt och prisnivåerna är så höga att det är mycket lönsamt, säger Bengt Hansson.

Som ett exempel på den extrema utväxling som amorteringsfrihet kan ge i dagens lågränteläge, kan nämnas att 6 700 kronor per månad räcker för att finansiera ett bolån på hela 8 miljoner kronor vid en ränta på 1,43 procent.

Risken är alltså uppenbar att amorteringsfri nyproduktion blir jämförelsevis övervärderad när "begagnade" bostäder blir amorteringspliktiga. Men den risken döljs tills enskilda objekt, pö om pö, kan dyka upp som förlustaffärer när "vanligt folk" till exempel skiljer sig eller byter arbetsort och inte får tillbaka nyproduktionsvärdet när de måste sälja i "begagnatledet".

– Effekten finns där. Den kan förstås locka människor med goda inkomster att låna mycket. För många blir det dessutom en inlåsningseffekt, eftersom det kan bli dyrt att flytta från nyproduktion, säger Bengt Hansson.

SvD Näringsliv har tidigare avslöjat hur byggbranschen även sätter för låga månadsavgifter i nya bostadsrättsföreningar för att maximera försäljningspriserna i nyproduktionen. I det fallet är knepet att redan från start ha för låg avsättning till framtida underhåll i föreningarna samt för låg amortering på de ofta höga föreningslånen – kostnader som skjuts på framtiden.

– Ekonomiska planer där man amorterar lite i början och mycket på slutet är ett skojeri utan like. Forskningen säger tvärtom. Problemet är att hela marknaden är uppblåst. Men problemen har inte lösts ut än. Nu vilar hela marknaden på de låga räntorna, säger Bengt Hansson.

Annons
Annons
Annons
X
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X