Annons
X
Annons
X

Experter om Snapchat: ”Köp hellre Industrivärden”

Svenska aktiesparares intresse för Snapchat har varit stort inför bolagets notering på New York-börsen. Men nätmäklarna Nordnet och Avanza rekommenderar inte sina kunder att köpa aktien.

– Snapchat är mer av en snackis än begriplig affärsidé, säger Claes Hemberg på Avanza.

New York-börsen gör sig redo Snapchats notering den 2 mars.
New York-börsen gör sig redo Snapchats notering den 2 mars. Foto: Imago Stock

Förlusten förra året på över 500 miljoner dollar har fått många analytiker att ställa sig skeptiska inför torsdagens notering av sociala medier-jätten Snapchat på New York-börsen. Frågetecknen är många, bland annat kring bolagets värdering och hur det ska gå med vinst.

Men bland svenska aktiesparare har efterfrågan på Snapchat varit stor. Den senaste veckan har flera nätmäklare fått många samtal från intresserade kunder som undrar över bolaget.

– Jag har pratat hela dagen om Snapchat. Intresset är stort och många kunder ringer med frågor inför den stora börsnoteringen. Men det innebär inte att kunderna verkligen kommer att investera i slutändan, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Annons
X

I tisdags ringde en äldre kvinna från Skåne och frågade om hon skulle köpa Snapchat, men jag skakade på huvudet och sa nej.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, har också tagit emot många samtal de senaste dagarna.

– Det märks tydligt att efterfrågan är stor. Kunder ringer inte inför börsnoteringar av fastighets- eller medtech-bolag. Men när det handlar om en produkt som finns i allas telefoner så vaknar människor som inte brukar höra av sig annars, säger han, och tillägger:

– I tisdags ringde en äldre kvinna från Skåne och frågade om hon skulle köpa Snapchat, men jag skakade på huvudet och sa nej.

Varför det?

– Snapchat är mer av en snackis än en begriplig affärsidé och jag avråder starkt från köp. Bolaget har gått back över 500 miljoner dollar och har svårt att svara på hur det ska få lönsamhet. Därför är det svårt att hitta analytiker som är positiva, säger Claes Hemberg.

Från och med tisdag kan svenska aktiesparare köpa Snapchat som vilken amerikansk aktie som helst. Men inte heller Nordnets sparekonom Joakim Bornold rekommenderar kunder att köpa aktien.

– Jag rekommenderar inte köp av Snapchat, men jag avråder heller inte, säger han.

Bland Nordnets kunder har intresset för Snapchat varit större än för Twitter, som noterades 2013. Men det är fortfarande inte i närheten av intresset för Facebook när det klev in på börsen 2012.

– Jag ser Snapchat som en lotterisedel. Det kan vara ett nytt Facebook, eller så blir det ett nytt Twitter, säger Joakim Bornold.

Tyvärr påminner Snapchat mer om Twitter än Facebook.

Vilken väg Snapchat tar har varit frågan på många analytikers läppar inför torsdagens notering. Kommer bolaget följa i Twitters eller Facebooks fotspår.

– Snapchat går till börsen med samma argument som Facebook och Twitter hade tidigare. Båda hade stora problem inledningsvis. Facebook lyckades vända uppåt efter ett år i motvind, medan Twitter fortfarande inte har fått ordning på sin affär. Tyvärr påminner Snapchat mer om Twitter än Facebook, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, och tillägger:

– Facebook lyckades, men det var en chansning. Jag tycker inte att vanligt folk ska lägga pengar på chansningar. Köp hellre Industrivärden, säger han.

Samtidigt är det mer än investerarnas pengar som står på spel med Snapchats börsnotering. Om bolagets lyckas väl kan det få stor betydelse för det kommande amerikanska noteringsåret, enligt Joakim Bornold.

– 2016 var ett dåligt noteringsår i USA och hela maskineriet har svagt självförtroende. Nu är det viktigt att Snapchat blir en lyckad notering. Flera andra bolag är på väg till börsen, men om Snapchat får en dålig start kommer de noteringarna att skjutas upp.

Samtidigt beskrivs Snapchat som en osäker investering?

– Ja, de som investerar ser nog till att ha stor riskspridning i sin tech-portfölj. Alla är medvetna om risken, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Annons

New York-börsen gör sig redo Snapchats notering den 2 mars.

Foto: Imago Stock Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X