Experter oeniga om första hustruns död

Åklagaren i Knutbymålet vill att pastor Helge Fossmo ska dömas för mord på sin första hustru. Men när sakkunniga och experter hördes i hovrätten i går var oenigheten fortfarande stor om den dödliga skadan uppstått genom olycksfall eller inte.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var just expertstriden som fick tingsrätten att fria honom i denna del av åtalet. Det kunde inte anses bortom rimligt tvivel styrkt att pastorn dödat sin fru i december 1999, trots det fanns ”märkliga och för Fossmo mycket besvärande omständigheter”.

Hustruns föräldrar och bror som sitter med under hela rättegången, tvingades återigen att se de uppförstorade bilderna från obduktionen där bland annat det bortskruvade badkarsvredet har passats in i skadan vid vänster tinning.
Helge Fossmo böjde ned huvudet då bilderna visades men tittade intresserat när den videorekonstruktion av ett tänkbart händelseförlopp i badrummet spelades upp: En kvinna i den döda hustrun storlek får gång på gång halka omkull på ett oljat underlag för att se vilka rörelser och vinklar som är troliga.
Olle Nilsson, professor i ortopedi och vetenskaplig rådgivare till Socialstyrelsen, är den ende av experterna som är tvärsäker: skadan kan inte ha orsakats av ett fall. Han är åklagarnas starkaste vittne och hade, liksom i
tingsrätten, med sig ett kranium och en badkarsblandare för att illustrera hur han anser att den 1,5 cm djupa inbuktningen har uppstått.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons