Annons
X
Annons
X

Experter: Kvinnor vågar inte anmäla – rädda att våldtas av polisen

Protesterna mot kvinnovåld i Indien eskalerar efter den brutala gruppvåldtäkten på en 23-årig kvinna. Experter pekar på att kvinnor länge dragit sig för att anmäla våldtäkter eftersom de riskerar nya våldtäkter av polisen. ”Nu kräver vi unga konkreta åtgärder från regeringen”, säger Delhibon Shivani Singh till SvD.

På tunnelbanorna i huvudstaden finns sedan en tid tillbaka särskilda tågvagnar och markerade delar av perrongen som bara ska användas av kvinnor - allt för att undvika sexuella övergrepp.
På tunnelbanorna i huvudstaden finns sedan en tid tillbaka särskilda tågvagnar och markerade delar av perrongen som bara ska användas av kvinnor - allt för att undvika sexuella övergrepp. Foto: JOSEFIN PEHRSON

På tunnelbanorna i huvudstaden finns sedan en tid tillbaka särskilda tågvagnar och markerade delar av perrongen som bara ska användas av kvinnor - allt för att undvika sexuella övergrepp. Helst tar 27-åriga Shivani Singh sig runt med sin egen bil.

– Jag tänker två gånger innan jag använder lokaltrafik, alla som har möjlighet kör bil i stället.

Historikern Anna Lindberg, som även är föreståndare för Sasnet, ett nätverk för studier om södra Asien vid Lunds universitet, har fler exempel på hur indiska kvinnors vardag begränsas.

Annons
X

– I bussar sitter kvinnor alltid längst bak och männen längre fram. I vissa områden är väldigt många kvinnor välutbildade och finns ute i arbetslivet men likt förbaskat vågar de inte gå ut på gatorna, paradoxerna är väldigt tydliga.

När hon för något år sedan hade med sig en grupp studenter till en indisk kvinnoorganisation fick de svenska studenterna frågan:

– Vad händer när en kvinna går till svensk polis för att anmäla en våldtäkt - blir hon våldtagen igen då?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att det är en reell risk kommenterar även Sten Widmalm, professor i statsvetenskap.

  – Tilltron till polisen är av goda skäl låg, särskilt på landsbygden. Få kvinnor anmäler, av rädsla för att bli våldtagna igen på polisstationen.

  Övergrepp som det nu uppmärksammade gruppvåldtäktsfallet går ytterst sällan vidare till domstol.

  – Tyvärr inträffar händelser i samma nivå med denna som inte uppmärksammas. Utanför städerna finns inga medier och politiker som engagerar sig, säger Sten Widmalm, som bland annat studerat rättsfrågor i Indien, och påpekar att 70 procent av landets befolkning fortfarande bor på landsbygden.

  De senaste veckornas kraftfulla protester tycker han tyder på förändrade attityder.

  – Antingen är detta en del av den större pågående rörelsen mot korruption eller så är det en modernisering av värderingarna i Indien. För tio år sedan hade det inte fått samma fart. Våldtäkt i sig är tabubelagt men uppenbarligen kan man nu prata om det.

  Jag tycker man kan säga att patriarkatet stärkts - ju kaxigare kvinnorna och kvinnorättsrörelsen blivit desto mer reagerar männen på det.
  Anna Lindberg, historiker och föreståndare för Sasnet.

  Enligt de indiska kvinnorättsorganisationer som Anna Lindberg är i kontakt med har det däremot skett en backlash när det gäller våld mot kvinnor.

  – De menar att våldet ökat dramatiskt. Jag tycker man kan säga att patriarkatet stärkts - ju kaxigare kvinnorna och kvinnorättsrörelsen blivit desto mer reagerar männen på det. Samtidigt finns andra som säger att det bara handlar om att fler vågar anmäla nu, säger Anna Lindberg.

  Fallet med den unga kvinnan som våldtogs och sedan avled tror hon har en chans att rubba utvecklingen.

  – Flickans död kanske kan leda till något meningsfullt. Om ögonen öppnas även för männen kan det ske förändringar.

  Delhibon Shivani Singh var i sin roll som representant inom ungdomsrörelsen ute och ledde en grupp demonstranter i lördags och ska protestera igen till helgen.

  – Demonstrationerna har varit väldigt lugna och tysta med många studenter och både unga män och kvinnor. Vi vill se konkreta handlingar från regeringens sida.

  Hon tillhör den grupp unga välutbildade kvinnor som är ute i arbetslivet och som på olika sätt utsätts för svårigheter.

  – Jag är inte så rädd att jag inte vågar gå ut ur mitt hus, men rädd är jag. Allmänna platser borde bli mycket säkrare, vissa ställen skulle jag inte ens gå till med en hel grupp vänner. Delhi är väldigt uppdelat och det är fruktansvärt tråkigt att sådant här kan inträffa.

  För att ändra på attityderna och få rättssystemet att fungera när det gäller våldtäkter vill hon att polisen ändrar sina procedurer och drastiskt kortar ned rättsprocesserna som kan upp emot fem år.

  – I samma ögonblick som en våldtagen kvinna kommer till polisen borde hon få hjälp till medicinsk vård och maxtiden för att lösa brottet borde vara 16 dagar, säger Shivani Singh.

  I rättegången mot de fem männen som anklagas för våldtäkt, kidnappning och mord på 23-åringen vill hon se hårda straff.

  – Det var väldigt barbariskt. De borde få dödsstraff eller bli kastrerade.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se Vreden växer efter brutal gruppvåldtäkt svd.se
  Annons
  Annons
  X

  På tunnelbanorna i huvudstaden finns sedan en tid tillbaka särskilda tågvagnar och markerade delar av perrongen som bara ska användas av kvinnor - allt för att undvika sexuella övergrepp.

  Foto: JOSEFIN PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X