Experter: IS allt närmare en svårbesegrad stat

Bild på en IS-soldat som ger fotbollar till barn i Raqqa-provinsen, under ett rekryteringsmöte i staden. Det är en medveten strategi av IS att indoktrinera barn till att bli framtida IS-soldater som kan genomföra självmordsbombningar och avrättningar. Bilden är verifierad av nyhetsbyrån AP.
Bild på en IS-soldat som ger fotbollar till barn i Raqqa-provinsen, under ett rekryteringsmöte i staden. Det är en medveten strategi av IS att indoktrinera barn till att bli framtida IS-soldater som kan genomföra självmordsbombningar och avrättningar. Bilden är verifierad av nyhetsbyrån AP. Foto: Uncredited / TT / NTB Scanpix

Experter varnar för att Islamiska staten allt mer utvecklas till just en stat – och att denna kan bli svår att besegra. Terrorismen har utvecklats till ett verktyg för att upprätthålla lagarna i områden organisationen kontrollerar.

– De här hoten är svåra att möta militärt, säger Irakexpert Joel Ahlberg.

Uppdaterad
Publicerad
Islamiska statens huvudfäste är Raqqa i Syrien.

Islamiska statens huvudfäste är Raqqa i Syrien.

Foto: STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Annons

I en uppmärksammad artikel i The New York Times uttalar sig flera experter på Irak och terrorism om tanken att IS, trots det ihärdiga kriget mot organisationen, kanske inte alls är på väg att besegras. Terrorgruppen vinner ny mark och får ett allt starkare grepp om den genom sitt våld och de statsfunktioner våldet upprätthåller.

IS har i dag utvecklat egna lagar, med ett religiöst skattesystem, en religiös polis och en egen shariadomstol. Organisationen utfärdar ID-kort åt invånarna i sina områden, och lägger sig i rent praktiska ärenden, som att alla bilar ska utrustas med första hjälpen-kit – och att fiskeriet måste regleras så att resurserna räcker också i fortsättningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons