Annons

Experter: Gör inte missarna från miljonprogrammet

Höga hus ger Stockholm ny siluett. ”Radikalt paradigmskifte”, menar kritiker som sågar byggplanerna i Stockholm. Man bygger för tätt och exploaterar för hårt.

– Kvaliteten riskerar att bli så låg att vi inte vill vara i staden, säger Thorbjörn Andersson, professor i landskapsarkitektur.

Under strecket
Publicerad

Stockholms stads mål att bygga 140 000 nya bostäder på kort tid möter hård kritik. Och kritiken hörs från många håll. SvD har talat med flera personer i branschen, både anonyma källor och personer som framträder med namn. Varningarna är tämligen samstämmiga: Stockholm stad kan bli så pass tätbebyggd att den blir otrivsam och planerna på att bygga skyskrapor förstör Stockholms nuvarande karaktär.

– Tillväxt kan inte vara det enda mantrat, att det ska bli mer, högre och tätare hela tiden. Då får vi en kvalitet som är så låg att vi inte vill vara där, säger Thorbjörn Andersson, professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Moderaterna vill hårdexploatera Loudden. Sålda bostäder ska bekosta nedgrävningen av Centralbron.

Foto: Utopia arkitekter Bild 1 av 4

Visionen: Med Centralbron nedgrävd skulle Tegelbacken bli en park med saluhall.

Foto: Utopia arkitekter Bild 2 av 4

Riddarholmskanalen blir bilfri om Moderaternas planer på bostäder på Riddarholmen blir verklighet. Vissa ämbetsmannahus anses kunna konverteras till flerbostadshus.

Foto: Utopia Bild 3 av 4

Så här tänker sig arkitekterna skyskraporna i Loudden sedda från Lidingö.

Foto: Utopia Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons