Annons

Experter: Då ska du binda räntan

Ingen räntehöjning så långt ögat kan nå. När de bundna boräntorna på många håll är lägre än den rörliga kan det vara läge att se över bostadsekonomin. Experterna tipsar om hur du ska tänka – binda eller inte binda?

Under strecket
Helena Wande / TT
Publicerad

Bundna räntor har pressats nedåt till nivåer under de rörliga räntorna. Men flera olika faktorer avgör om det är värt att binda räntan. Framför allt handlar det om hur viktigt det är för dig att veta din boendekostnad i förväg, enligt experterna. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksbanken lämnade som väntat reporäntan oförändrad på noll procent. Banken räknar också med att det är där räntan kommer att ligga de närmaste tre åren. Eftersom reporäntan påverkar bankernas tremånadersränta, som också brukar kallas rörlig ränta, kan man förvänta sig att de fortsatt kommer att ligga på en låg nivå. Dessutom finns en press nedåt då konkurrensen mellan bolåneinstitutet ökar.

Men just nu finns också en stor press nedåt på de långa räntorna som styrs mer av marknadens förväntningar om framtiden. Centralbanker världen över pumpar ut mångmiljardbelopp i ekonomin för att hålla den på fötter och det har blivit billigare för bankerna att låna upp för sina bolån. Just nu är boräntor med bindningstider mellan ett till fem år lägre än tremånadersräntan.

Annons
Annons
Annons