Experten varnar för bluffprodukt

Glaktozym marknadsförs som en produkt som gör att allergiker kan äta laktos eller mjölk- och glutenprotein.

Men produkten är sannolikt verkningslös och kan innebära stora risker. Nu kräver Konsumentverket att marknadsföringen ändras.

Under strecket
Publicerad
”Enzymer som bryter ner laktos, kasein (mjölkprotein) och gluten proteiner” står det i produktbeskrivningen för Glaktozym.

”Enzymer som bryter ner laktos, kasein (mjölkprotein) och gluten proteiner” står det i produktbeskrivningen för Glaktozym.

Annons

Produkten Glaktozym landade på Konsumentverkets bord sedan Livsmedelsverket uppfattat en homeopati-kliniks marknadsföring av tillskottet som otillbörlig och vilseledande.

En extern expert från Uppsala Universitet har tittat närmare på produkten och konstaterar att säljargumenten som presenteras på flera internetsajter inte har någon vetenskaplig uppbackning. I produktbeskrivningarna står det bland annat att tillskottet innehåller enzymer som bryter ner laktos samt mjölk- och glutenproteiner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons