Annons
X
Annons
X

Experten svarade på frågor om tjänstepensionen

Tjänstepensionen är som hälsa, man lägger inte märke till den förrän man saknar den. Privatekonomiska experten Annika Creutzer chattade Nliv.se:s läsare.

11:00 Hej och välkommen!
Nu öppnar vi chatten med Annika Creutzer här på Nliv.se. Vi välkomnar Annika som sitter i huset och svarar på frågor till klockan 11:30.

11:01 Björn:
Jag har arbetat statligt i 6-7 år och därefter sex år i den privata industrin, och har aldrig satt mig in i hur tjänstepensionen förvaltas och fungerar. Vad är det allra viktigaste jag borde göra för att se om mitt hus?
Annika Creutzer:
Det första du ska göra är att gå in på minpension.se och se vad du förväntas få. Där står cokså hur dina pengar är insatta på olika placeringar och hur du kan ändra placeringarna om du vill. Troligen har du kollektivavtalade tjänstepensioner på båda arbetsplatserna men inom olika avtal. Då får du pension från två håll när pengarna betalas ut.

11:04 Danne:
Jag är 45 år och tjänar 35 000 kr/mån. På mitt jobb har vi ITP och jag har aktivt valt, att inte göra några val. Varför är ”det viktigare än någonsin” att göra ett pensionsval, som det står i SVD idag?
Annika Creutzer:
Tjänstepensionen blir allt viktigare i framtiden när den allmänna pensionen blir mer av en grundpension. Har du ingen tjänstepension så kommer du att få mycket mindre att röra dig med den dag du inte längre arbetar. Har du ITP och inte gör något aktivt val förvaltas dina pensionspengar av Alecta som är ett bra livbolag med låga kostnader och som hittills har haft en bra värdeutveckling på pengarna. Du kan ta det lugnt.

Annons
X

11:06 Urban:
Hej! Ska just ta ut mina pensioner och undrar om att då flytta pengarna till trad liv är som att köpa en biljett på ett sjunkande skepp?
Annika Creutzer:
Om det är din premiepension som du fått möjlighet att flytta till Pensionsmyndighetens livbolag så kan du fundera på om du vill fortsätta att ha fonder (som kan stiga eller sjunka) eller en placering som inte kommer att öka eller minska särskilt mycket. Fundera på vad som passar dig bäst. Men något sjunkande skepp är det inte.

11:09 Blivande mamma:
Jag har pluggat i två omgångar på högskolan. Har även jobbat i 4 år heltid och under alla studieåren på deltid. Är 33 år idag och är född 1978. Kommer vara föräldraledig nu under ett år. Har sedan jag var 27 en privat pensionförsäkring. Hur kan jag- som gjort ”fel” när jag skaffat två universitetsutbildningar, skydda min pension än bättre än vad jag redan gör?
Annika Creutzer:
Du kan gå in på minpension.se och se hur mycket du fått in hittills. Du kan också laborera med vad som händer om du tjänar mer eller mindre i framtiden. Det viktigaste för dig är att du ser till att få en tjänstepension och att du arbetar heltid så mycket du kan. 4 år efter barnets födelse har du dock ett skydd som gör att du får bra allmän pension även om du arbetar deltid.

11:10 Anders:
Det har ju gått sämre för de som nappat på en tiotaggarlösning för sin ITP. Varför får man inte gå tillbaka till Alecta?
Annika Creutzer:
Det är avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv som är utformat så att det inte går att få tillbaka. Risken skulle väl annars vara att många går in och ut efter konjunktur och avkastning. Du kan gå in i avtalet om du byter arbetsgivare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  11:11 Johan:
  Hej! Jag ska vara tjänstledig i ett år, men min fru ska jobba. Vad är bästa sättet för oss att tillse att jag får pension som motsvarar mitt förlorade tjänstepensionsår?
  Annika Creutzer:
  Ett sätt är att din fru för över sin premiepension till dig. Det är enkelt gjort med en blankett från Pensionsmyndigheten. Tjänar hon mycket kan hon också betala en kapitalförsäkring för dig som står i ditt namn och som skyddas med äktenskapsförord så att den inte behöver delas vid en eventuell skilsmässa.

  11:13 Maja:
  Hej! Jag är 25 och har precis landat ett fast jobb med 27000 i månadslön och relativt god löneutveckling. Ska jag redan nu börja engagera mig i min tjänstepension, eller kan jag ligga på latsidan ett tag till? Vad är det bästa rådet du kan ge mig?
  Annika Creutzer:
  Kolla först att du har en tjänstepension genom jobbet.
  Sedan ska du ta reda på vad du har för avtal och hur din tjänstepension placeras om du inte gör något. Är ickeväljaralternativet bra (vilket det vanligen är) så behöver du inte göra något mer nu.Du kan alltid göra ett nytt val om du vill bli mer aktiv.

  11:14 Peter:
  Jag är 30 år och tjänar 50 000 kr/månaden. Är helt ointresserad av pensionen i dag för jag lever i tron att jag ska göra en exit innan. Men förstår att det är viktigt, vad ska jag göra om jag inte orkar engagera mig, men inte vill stå black vid 67?
  Annika Creutzer:
  Kolla att arbetsgivaren betalar i till din tjänstepension. Fortsätter du att tjäna bra och arbetar till 65 eller mer så behöver du inte oroa dig.

  11:16 Magnus:
  Vilka fonder har lägst förvaltnings-avgift? Jag hade ett möte med en förmedlare och ville välja Avanza Zero eftersom den är helt avgiftsfri. Rådgivaren sade då att Avanzas fond inte är helt avgiftsfri eftersom de tjänar pengar på växling mellan olika valutor (?), och att jag åtminstone borde ligga kvar med lite pengar i min fond-i-fond-lösning.
  Annika Creutzer:
  Det var ett dåligt råd. En fond-i-fond är dyrare. Visst kostar Zero lite i praktiken men det är ändå ett bra val om du vill ha en Sverigefond under lång tid.Hittills har avkastningen varit god.

  11:17 Linnea:
  Jag jobbar statligt. Har en lön på 35000 kr. Bör jag göra något åt min tjänstepension, som hamnar hos SPV. Ska jag spara ytterligare? Jag är just nu föräldraledig.
  Annika Creutzer:
  Du kan göra val för en del av din tjänstepension, resten placeras hos Kåpan som inte gjort så lysande ifrån sig. Gör du inget aktivt val placeras allt hos Kåpan.

  11:18 Linda:
  Vilket pensionsbolag har lyckats bäst med traditionell försäkring inom SAF-LO-avtalet?
  Annika Creutzer:
  AMF har en bra historik. Det är också ickeväljaralternativet så gör du inget aktivt val hamnar dina pengar där.

  11:20 Hannes:
  Jag är delägare och anställd i ett litet aktiebolag (2 anställda just nu). Vi har inget tjänstepensionsavtal. Finns det en enkel lösning för ägarna som också är anställda? Vad borde vi göra?
  Annika Creutzer:
  Ni kan sätta av till en tjänstepension en summa varje år som motsvarar upp till 35 procent av bruttolönen. Ni kan välja själva i vilket pensionsbolag, liv eller fond, som ni vill placera pengarna. Ta hjälp av försäkringsförmedlare om ni vill men se upp med deras provisioner. Fråga alltid vad de tjänar på att du väljer det ena eller andra.

  11:22 Berit:
  Hur kan jag jämföra olika alternativ för tjänstepensionen, den del som jag själv kan styra över? Jag jobbar statligt, har idag allt hos Kåpan (inte gjort något val) men min bank försöker få mig att låta dem sköta den flyttbara delen. Hur kan jag bäst skaffa mig information om hur bra eller dåliga de olika alternativen är, kostnader för flytt osv?
  Annika Creutzer:
  Konsumenternas försäkringsbyrå, konsumenternas.se, har bra jämförelser. Statens tjänstepensionsverks hemsida, spv.se, har också info. Bankerna vill gärna ha våra pensionspengar men se upp, det finns bankers pensionsbolag som gjort riktigt dåligt ifrån sig och det finns många andra försäkringsbolag. Klokt att göra ett aktivt val för den fria delen av din tjänstepension.

  11:24 Åsa:
  Hej! Jag tjänade in ITP under ca 5 år på 70-talet, innan jag fyllt 28 år. Har nu fått reda på att dessa pengar gick till en sjukförsäkring och inte till pension. Jag undrar om det var tänkt så redan då, på 70-talet eller om dessa pengar 'försvann' i och med pensionsreformen.
  Annika Creutzer:
  Dåvarande ITP-avtalet innebar att det sattes av pensionspengar först då den anställde fyllt 28 år. Nu har de flesta avtal åldersgränsen 21 eller 23 år.

  11:25 Landstingets tjänstepensi:
  Jag har arbetat 11 år i Stockholms landsting och 8 år i Uppsala landsting i olika perioder mellan 1971-1996. Detta ger en tjänstepension på crika 660:- per månad då jag tar ut pension vid 65 års ålder. Jag har ringt landstinget i Uppsala och Stockholm och kontrollerat att summan stämmer. Hur är det möjligt? Jag har ju ändå betalat in till min pension under de tjänsteåren. Katarina Weiner Thordarson, som arbetat som leg sjuksköterska, sjuksklöterskechef, utbildningsledare, organisationsutvecklare. Jag har mer i tjänstepension från banken där jag tjänstgjorde under 1, 5 år
  Annika Creutzer:
  Kan tyvärr inte säga vad du ska ha i kronor. Men du kan gå in på minpension.se och kolla uppgifterna. Du kan ligga i ett lönespann då det varit bättre i bankavtalet (BTP) än i kommun- och landstingsavtalet (KAP-KL).

  11:26 Fredde:
  Hur vet man om man har efterlevandepension för sin maka?
  Annika Creutzer:
  Det ska stå på försäkringsbeskedet. Är du osäker kan du kontakta försäkringsbolaget.

  11:28 Åke E:
  Finns det fall där en tjänstepension har blivit föremål för bodelning efter skilsmässa?
  Annika Creutzer:
  Grundregeln är att tjänstepensionspengar inte bodelas. Rent juridiskt är det arbetsgivaren som äger försäkringen och du som är förmånstagare. Ärt du småföretagare och betalar in själv så ska din pension jämställas med en kollektivavtalad tjänstepension och inte ingå. Men har du skaffat den för att fylla den med pengar för att undanhålla kapital vid en skilsmässa så kan du ändå behöva dela med dig.

  11:29 helena:
  Är landstingsanställd och har en tjänstepension placerad i traditionell försäkring hos AMFpension.Är 57 år. Dina synpunkter på den placeringen? Bör jag byta?
  Annika Creutzer:
  ANF har gått bra hittills och har låga kostnader. Jag ser ingen anledning att byta.

  11:30 JohanF:
  Hur garanteras den förmånsbaserade tjänstepensionen i PA03? Är det arbetsgivaren, hela statliga kollektivet,.. som garanterar? Jag antar inget fonderas, vad händer då om det kommer in mindre pengar framöver?
  Annika Creutzer:
  Om pengarna inte räcker till för att täcka en avtalad förmån är det arbetsgivaren som får skjuta till. Men det gäller inte enskilt utan stäms av för hela kollektivet.

  11:31 Annika Creutzer:
  Tack för alla kloka och varierande frågor!

  11:31 Därmed sätter vi punkt för den här chatten. Vi fick in många frågor och tack vare flinka fingrar från Annika så hann vi besvara nästan alla. Tack alla läsare och tack Annika för din medverkan! Har du fler frågor om tjänstepensionen råder vi dig att läsa dagens stora pensionsguide, bara på nliv.se.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X